Nepravilna higijena zuba i drugi faktori mogu dovesti do gangrene zuba, sporonapredujućeg ali vrlo neprijatnog oboljenja koje može kreirati nove probleme…

Gangrena zuba je bolest korena zuba i predstavlja odumiranje vezivno-tkivne supstance, pulpe. Do propadanja, tj. odumiranja pulpe dolazi usled bakterijske infekcije i nedovoljne cirkulacije.


Razvoj gangrene zuba je najčešće dug proces i zato su od ključnog značaja redovne stomatološke kontrole. Samo redovnim pregledima moguće je utvrditi nastanak gangrene zuba i početi sa lečenjem na vreme.

Zbog čega nastaje gangrena zuba

Smatra se da je jedan od glavnih uzročnika nastanka gangrene zuba nepravilno održavanje oralne higijene, tačnije karijes. Naime, karijes najčešće nastaje na griznoj površini zuba, i dovodi do propadanja gleđi. Sa propadanjem gleđi omogućava se nesmetan prodor bakterija i ostataka hrane unutar zuba, razara se vremenom dentin a kasnije dolazi i do propadanja pulpe. I zato ukoliko se ovaj proces ne zaustavi na vreme, može dovesti do odumiranja pulpe, odnosno može nastati gangrena zuba.

Gangrena zuba može nastati i kao posledica mehaničkog oštećenja, odnosno povrede usled koje je došlo do prekida mikrocirkulacije. Na ovaj način može nastati gangrena potpuno zdravog zuba.

Gangrena zuba - Simptomi

Prve faze razvoja gangrene zuba najčešće prolaze bez prepoznatljivih simptoma. Međutim, sa razvojem ovog oboljenja javljaju se znaci kao što su neprijatan zadah, promena boja zuba, oštar bol prilikom žvakanja, upaljene i otečene desni, itd.

Zato, ukoliko uočite neki od ovih simptoma, obavezno se obratite svom stomatologu. Jer, ukoliko se ne leči na vreme, infekcija se može prošititi na vrh korena zuba i dovesti do nastanka cisti, granuloma, ili apscesa. Ali, ukoliko se otkrije i leči na vreme, gangrena zuba se može izlečiti bez preteranih komplikacija.

Gangrena zuba – Lečenje

Gangrena zuba se najčešće sporo razvija, ali isto tako najčešće zahteva lečenje koje traje duže vremena. Važno je da slušate savete stomatologa i nikako nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku!

Što se tiče procedure samog lečenja, ona se pre svega zasniva na uspešnom lečenju kanala korena zuba. Odnosno, gangrena zuba se može pobediti jedino ukoliko se zaleči infekcija koja je dovela do nastanka gangrene i ukoliko se spreči ponovna infekcija. U slučaju da nije moguće uspešno lečenje kanala korena zuba, jedina opcija je vađenjenje zuba.

Prepustite lečenje gangrene zuba stručnjacima

Kao što smo naveli, lečenje gangrene zuba je dugotrajan proces. I da se ne bi desilo da se gangrena posle određenog vremena vrati, važno je da u proces lečenja budu uključeni stručnjaci!

Naša ordinacija primenjuje najsavremenije metode lečenja gangrene korena koje se pored mehaničko-medikamentozne terapije zasnivaju i na upotrebi lasera. Za razliku od klasičnog pristupa, upotreba lasera donosi brojne benefite za pacijenta:
 

  • laserski zraci lakše prodiru u kanale i kanaliće unutar zuba, pa se na ovaj način omogućava čišćenje i teže dostupnih kanalića
  • laserski zraci imaju antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo, što onemogućava nastanak ponovne infekcije


Ova bezbolna metoda smanjuje šanse na minimum za vraćanje gangrene zuba i zato se u svetu najčešće koristi za lečenje bolesti zuba i desni.

Ukoliko imate problema sa gangrenom zuba i potreban vam je laserski tretman, Dental Vortex tim je tu za vas!

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija