Umnjaci su poslednji zubi u vilici. Nazivaju se i treći molari ili osmice. U odnosu na ostale zube, oni izrastaju kasnije, u drugoj i trećoj deceniji života. 

Problem sa umnjacima nije neuobičajena pojava kod ljudi. Umnjaci mogu izazvati mnoge probleme kao što su karijes, upala umnjaka, infekcija, oštećenje susednih zuba,otežano gutanje itd. Kod većine ovih problema kao simptom se pojavljuje bol, pa problemi sa umnjacima mogu biti zaista neprijatni. Vrlo često se kao rešenje na ove probleme preporučuje hirurško vađenje umnjaka.

Rast umnjaka – koliko traje?

Uobičajeni period rasta umnjaka je između 17. i 25. godine života. Međutim, to ne znači da tokom čitavog tog perioda ljudima konstantno rastu umnjaci i da neprestano imaju probleme sa njima.


Nekim osobama, nakon prvog izbijanja, umnjaci relativno brzo izrastu. Sa druge strane, postoje ljudi kojima umnjaci rastu periodično: u jednom periodu rastu, zatim taj proces stane, pa se onda posle određenog vremena ponovo nastavi. U tom slučaju, period od prvog izbijanja umnjaka do potpunog izrastanja sva četiri umnjaka može da potraje i nekoliko godina.


U periodu koji podrazumeva rast umnjaka, bol je prilično česta prateća pojava. Razloga za to može biti više. Prilikom izbijanja umnjaka, gingiva (ili zubno meso) se može upaliti, što već samo po sebi može biti neprijatno, naročito pri žvakanju.

Osim toga, između gingive i umnjaka mogu se stvoriti takozvani džepovi koji su pogodni za taloženje ostataka od hrane. U takvim okolnostima često dolazi do razvoja bakterija i infekcije. Međutim, ukoliko se proceni da ima dovoljno prostora da umnjak izraste i da to ne utiče na ostale zube, može se iskoristiti laserska intervencija uklanjanja desni. Naime, ovom metodom moguće je bezbolno ukloniti desni sa umnjaka, što će ubrzati proces izrastanja umnjaka. Takođe, ovom metodom moguće je bezbolno eliminisati gnojne džepove i na taj način ukloniti infekciju i sprečiti dalje komplikacije.


U nekim slučajevima, umnjaci i ne izbiju na površinu, a već prave probleme. Tako na primer, zbog nedostatka mesta u vilici, umnjaci mogu da guraju susedne zube. Taj pritisak na koren susednih zuba može biti vrlo bolan.


U većini slučajeva, kao rešenje nameće se vađenje umnjaka. Vađenje može biti obično,komplikovano ili hirurško.

Hirurško vađenje umnjaka

Procedura hiruškog vađenja umnjaka danas je prilično česta. Sa sigurnosne tačke gledišta, ne spada u rizične procedure, mada stepen rizika zavisi od opšteg stanja pacijenta. Zbog toga je veoma važno obaviti sve potrebne analize pre nego što se pristupi samoj intervenciji (rendgenski snimak vilice, nekada je potreban i 3d snimak) .Bitno je informisati se o alergijama, lekovima koje svakodnevno pacijent uzima, da li je pušač, itd.


Što se tiče postupka operacije, on traje od 15 minuta do sat vremena i izvodi se pod jakom lokalnom anestezijom. Samo trajanje operacije zavisi, pre svega od položaja umnjaka: ukoliko je umnjak vertikalno impaktiran, tada je operacija jednostavnija jer je lakše pristupiti ovakvom zubu. Međutim, često se dešava i da je umnjak horizontalno impaktiran, pa je sam zahtev malo komplikovaniji i duže traje. Bez obzira kako su umnjaci impaktirani, važno je naglasiti da je intervencija u potpunosti bezbolna.


Neki stomatolozi savetuju preventivno vađenje umnjaka, pre nego što dođe do bilo kakavog problema koji može biti posledica rasta umnjaka.


Drugi smatraju da bi trebalo pustiti da do procesa rasta umnjaka najpre dođe, a da se operaciji pristupi tek ako se jave problemi, jer neke osobe nemaju nikakvih problema kada je reč o umnjacima.


U svakom slučaju, kako biste doneli ispravnu odluku vezano za vađenje umnjaka, preporučuje se da se najpre posavetujete sa oralnim hirurgom radi procene vašeg individualnog slučaja.

Vađenje umnjaka - oporavak

Nakon procesa koji podrazumeva vađenje umnjaka, oporavak neće biti težak i neprijatan ukoliko se pacijent pridržava instrukacija oralnog hirurga.


Nakon dejstva anestezije pacijent može osetiti bol, koji se smanjuje korišćenjem nekih analgetika (obavezno uz savetovanje stomatologa).Bol je individualan i može trajati od poladana do sedam dana.Potrebno je pridržavati se propisane antibiotske terapije.Savet je držanje hladnih obloga spolja sa pauzama.


Prvi dan je važno izbegavati tople napitke. Preporučuje se i mekša ishrana kako ne bi došlo do mehaničke povrede rane koja bi usporila proces zarastanja.


Savetuje se i izbegavanje ispiranja usta kako ne bi došlo do krvarenja. Pacijenti koji su pušači trebalo bi da ne puše cigarete bar dva dana nakon operacije. Neophodno je održavanje dobre oralne higijene.Konci se uklanjaju sedam dana nakon operacije.


Takođe, danas je sve popularniji tzv. vampirski ili PRF tretman u stomatologiji, a koji je našao i primenu u procesu zarastanja rana nakon vađenja umnjaka. Naime, ovaj tretman zasniva se na aplikaciji trombocita iz krvi pacijenta na mesto rane. Ova potpuno bezbolna metoda se pokazala odlično jer nakon operacije umnjaka rana brzo zarasta, nema bola ni otoka!


Za sve dodatne informacije vezane za proces vađenja umnjaka, stručnjaci iz stomatološke ordinacije Dental Vortex vam stoje na raspolaganju. Pozovite nas!

 

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija