Poznato je da žene mogu imati određene probleme sa zubima u toku trudnoće. Stvaranje karijesa, krvarenje desni ili zubobolja u trudnoći nisu retke pojave…

Zbog toga se često misli da je upravo stanje trudnoće uzrok propadanja i gubitka zuba. Međutim, to uverenje je potpuno pogrešno!

Zubobolja u trudnoći

Zubobolja u trudnoći je česta pojava i žene misle da je to zbog fiziološke promene tj drugog stanja . Međutim, to nije tačno. Samo stanje trudnoće ne utiče direktno na probleme sa zubima. Glavni uzroci su zapravo hormonski disbalans i loša oralna higijena.


Najčešći razlog zbog kojeg se javlja zubobolja u trudnoći je karijes, a najčešći „krivac“ za nastanak karijesa je šećer. Trudnice imaju potrebu za slatkišima tokom trudnoće, što je potpuno normalno, ali to ujedno može povećati opasnost od karijesa. Međutim, upravo zbog toga je potrebno obratiti pažnju na oralnu higijenu. Redovno pranje zuba će u velikoj meri sprečiti pojavu karijesa, pa samim tim i opasnost od zubobolje. U najmanju ruku, preporučuje se ispiranje usta vodom posle svakog konzmiranja hrane.


Jutarnja mučnina koja se javlja u trudnoći može uticati na zube tako što kiselina iz želuca može oštetiti zubnu gleđ. Preporuka za trudnice je da ne peru zube odmah nakon povraćanja, već da samo ispiraju usta vodom kako bi se sprečilo dodatno oštećivanje gleđi. Tek nakon sat vremena se zubi mogu oprati pastom i četkicom.

Upala desni u trudnoći

Gingivitis ili upala desni u trudnoći je još jedan problem koji je veoma čest. Hormonski disbalans može biti uzrok tome. Zbog poremećenog nivoa hormona zubi u trudnoći mogu biti osetljiviji na bakterije i podložniji njihovom negativnom uticaju. A s obzirom da se bakterije nalaze u dentalnom plaku, onda je i za ovaj problem rešenje redovna i pravilna oralna higijena. Pranjem zuba,upotrebom zubnog konca i interdentalnih četkica uklanja se plak i potencijalna upala desni u trudnoći.


Simptomi upale desni predstavljaju crvene i otečene desni, a može doći i do krvarenja desni. Samo krvarenje desni u trudnoći ne mora da bude opasno, jer upala desni nije veliki problem. Međutim, upala desni ukoliko se ne leči može da preraste u paradontopatiju koja predstavlja ozbiljno oboljenje potpornog zubnog aparata. Zbog toga je od velike važnosti upalu desni primetiti na vreme i javiti se stomatologu.

Da li se i kako leče zubi u trudnoći?

Dešava se da trudnice tokom čitavog perioda trudnoće ne posete nijednom zubara. Iza ovoga uglavnom stoji mit da se zubi ne mogu lečiti tokom trudnoće. Najviše nedoumica oko štetnosti stomatoloških tretmana tokom trudnoće donose anestezija u trudnoći i snimanje zuba u trudnoći.

Anestezija u trudnoći

Lokalna anestezija koja se koristi prilikom nekih stomatoloških interventcija apsolutno nije štetna za trudnicu ili bebu. Prema tome, potpuno je dozvoljeno da se koristi anestezija u trudnoći. Ukoliko je neophodno popravljanje ili vađenje zuba u trudnoći, to se bez ikakvih kontraindikacija može učinti uz korišćenje anestezije.


Idealno je da se bilo kakve intervencije vrše u drugom tromesečju trudnoće. Prvo tromesečje trebalo bi izbegavati ako je moguće, jer se plod tada intezivno razvija, dok u poslednjim mesecima trudnoće postoje poteškoće pri izvršavanju intervencija zbog veličine stomaka trudnice. U tom periodu, stomatološka stolica može biti neudobna za trudnice.

Snimanje zuba u trudnoći

Rendgensko snimanje generalno je štetno u određenoj meri. Zbog toga je preporučljivo da se snimanje zuba u trudnoći izbegava ukoliko je moguće. Ako je snimanje ipak neizbežno, onda je preporučljivo da se ono obavi nakon 12. nedelje trudnoće uz dodatne mere bezbednosti.

Trudnoća ne utiče na zube, ali problemi sa zubima mogu da utiču na trudnoću

Kao zaključak prethodno rečenog možemo još jednom naglasiti da samo stanje trudnoće ne utiče na probleme sa zubima. Zubi se kod trudnica neće sami od sebe kvariti i ispadati, a upala desni se neće sponatano javiti. Istina je da trudnoća može posredno biti odgovorna za probleme sa zubima zbog hormonskog disbalansa, ali za sve probleme postoji jednostavno rešenje: redovno i pravilno održavanje oralne higijene.


Sa druge strane, javljanje infekcija ili oboljenja poput paradontopatije mogu imati negativan uticaj na trudnoću ili bebu. Zabeleženo je da zbog oralnih problema može doći do preranog porođaja ili do premale težine novorođenčadi. Zbog toga je održavanje oralne higijene i poseta stomatologu bar dva puta tokom trudnoće veoma važno i oslikava odgovorno ponašanje trudnice.


Za vaše zdrave zube u trudnoći i više korisnih saveta o nezi prvih zuba vaše bebe posetite stomatološku ordinaciju Dental Vortex.

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija