Pogrešno je misliti da ono što se dešava u našim ustima, ostaje u ustima. Ako mislite da možete sakriti nepravilan položaj svojih zuba samo tako što ćete držati usta zatvorenim – varate se!

 

Efekat lošeg položaja zuba vidljiv je na licu. On utiče na položaj usana i mišića lica, što se u velikoj meri može odraziti na vaš izgled. Pored estetskih, takođe postoje i drugi negativni uticaji poput otežanog održavanja oralne higijene, resorpcije tj. gubitka kosti, problema sa zglobom itd. Zbog svega toga se javlja potreba za korišćenjem proteze za ispravljanje zuba. Damon sistem je preporuka i izbor stručnjaka iz naše ordinacije koja je sertifikovana za Damon sistem. Damon proteze pogodne su za pacijente u svim uzrastima. Bilo da su u pitanju proteze za zube za odrasle ili proteze za decu, Damon sistem je svakako najbolji izbor.

Šta je Damon sistem?

Na prvi pogled može se činiti da su Damon proteze samo još jedna fiksna proteza za zube, jer i Damon proteze uključuju bravice. Međutim, dok konvencionalna, obična proteza uključuje elastične (gumene) ligature, Damon proteza koristi samoligirajuće bravice. Ove bravice imaju specijalna vratanca za zatvaranje čime se isključuje potreba za ligiranjem.

 

Međutim, nisu samoligirajuće bravice najvažnija karakteristika Damon sistema. Zapravo, u pozadini samoligirajućih bravica stoji koncepcija primene biloških sila koja u potpunsti otvara novi pristup u terapiji. Upravo to čini najvažniju osobinu koju poseduje Damon sistem. Biološke sile su blage kontinuirane sile koje deluju na vraćanje zuba u pravilan položaj. Ove sile su slične silama koje stvaraju mišići lica. Sa druge strane, zbog korišćenja ligatura, konvencionalne proteze mogu proizvesti jači i agresivniji pritisak na zube koji može imati negativne efekte.

Pacijentu se u našoj ordinaciji nakon ortodontskog pregleda uzimaju otisci vilica. Nakon toga se pristupa analizi modela i određenih rendgenskih snimaka. Pre postavke fiksne proteze potrebno je sanirati sve karijese i ukloniti zubni kamenac. Ponekad, ukoliko je indikovano, potrebno je odraditi neku manju hirušku intervenciju frenektomiju ili terapiju recesije.

 

Nakon postavke fiksne proteze pacijent dobija sva potrebna uputstva o načinu žvakanja, izbegavanju određenih stvari u ishrani i, što je najvažnije, detaljnom održavanju oralne higijene. Bitno nam je da pacijenti sa fiksnom protezom u ustima i nakon terapije imaju zdrave zube.

Prednosti Damon proteza u odnosu na tradicionalne fiksne proteze za ispravljanje zuba

Upotreba Damon proteze pruža brojne prednosti u odnosu na tradicionalnu fiksnu protezu.

 

  • Dok tradicionalna, obična proteza za zube ponekad zahteva vađenje zdravih zuba kako bi se napravio prostor za pravilan raspored zuba, Damon sistem najčešće to ne zahteva. Pored toga, sa Damon protezama nema potrebe ni za korišćenjem aparata za širenje nepca. Za ove prednosti su zaslužne biološke sile, koje su dovoljno efikasne da sve zube dovedu u idealan položaj i na pravo mesto.
  • Terapija Damon protezom traje čak 6 meseci kraće u odnosu na terapiju tradicionalnom protezom.
  • Kao posledica vađenja zuba i korišćenja tradicionalne proteze može da se javi zaravljen profil. Međutim, Damon proteze dovode do stvaranja idealnog luka, što se pozitivno odražava na čitav izgled lica pacijenta. Damon sistem donosi širinu osmeha.
  • Iako Damon proteze mogu da dovedu do zaista velikog pomaka zuba, taj proces ipak nije bolan niti neprijatan. Dva su razloga za to. Prvo, biološke sile su izuzetno blage i kontinuirane. Drugo, blažim silama se brže dolazi do kraja terapije jer se deo sila ne troši na trenje kao kod klasične fiksne proteze.
  • Uz to, sa Damon sistemom se smanjuje potreba za dolascima na kontrole za 48% zbog odsustva potrebe za menjanjem ligatura. Najčešće su kontrole na dva meseca. Ova činjenica predstavlja odličnu priliku za pacijente iz inostranstva, jer je cena fiksne proteze za zube Damon sistema znatno jeftinija u našoj zemlji. Više informacija o uslugama za strane pacijente videti na našoj stranici Dentalni turizam.
  • Održavanje proteza za zube Damon sistema je znatno olakšano, što dovodi do višeg nivoa higijene. To je posledica odsustva ligatura na kojima se obično nakupljaju naslage od hrane.
  • Na kraju, Damon sistem je i estetski efektniji zbog svoje diskretnosti. Postoji i posebna vrsta Damon Clear proteze kod koje su prednje bravice providne i potpuno neprimetne.

Face-driven ortodoncija

Osnovu čitavog Damon sistema čini takozvana Face-driven ortodoncija. Ona u svoj fokus stavlja terapiju koja je vođena izgledom lica pacijenta. Ova koncepcija posledica je činjenice da (ne)pravilan položaj zuba u velikoj meri utiče na čitav izgled lica.


Damon sistem omogućava podešavanja koja će Vašem licu doneti lepotu koju zaslužujete. A, da bi taj proces imao maksimalan efekat, morate se prepustiti profesionalcima. Nažalost, u našoj zemlji mnoge ordinacije nude usluge vezane za Damon sistem iako ne poseduju relevantnu edukaciju. Specijalista ortodoncije u našoj ordinaciji poseduje relevantnu edukaciju i sertifikaciju za pružanje usluga Damon sistema stečenu kako u zemlji tako i u inostranstvu. 

 

Ukoliko se Damon sistem koristi kao samo jedna vrsta tradicionalne proteze, onda efekat koji se može očekivati iznosi samo 25%. Za potpuni efekat potrebno je da izgled svog lica prepustite dokazanim stručnjacima za Damon proteze.

 

Ne gubite vreme i slobodno nas pozovite.

FIKSNE PROTEZE

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija