Šta su folije za ispravljanje zuba?

Folija za zube ili CAD-CAM sistem za ortodontsko ispravljanje zuba providnim folijama predstavlja najnoviju tehnologiju u stomatologiji za brzo ispravljanje zuba. Tanke, providne, lagane, ne žuljaju, brzo deluju! Idealno rešenje za iskrivljene zube u frontu i nepravilan zagriz. Folije za ispravljanje zuba vrlo su slične folijama za kućno beljenje zuba, s tim što su napravljene od tvrđe, ali tanje plastike i skoro uopšte nisu vidljive. Možete da ih nosite svuda i uvek – neprimetno, jer su gotovo potpuno providne. Efekat ispravljanja zuba je toliko brz da ćete biti oduševljeni!

Providne folije za ispravljanje zuba se prave od tankog i providnog medicinskog poliuretana. To je vrsta plastike koja je toliko lagana da je gotovo nećete osećati na zubima. Za razliku od fiksnih ortodontskih aparata (proteza) koje izazivaju niz tegoba i neprijatnosti kod većine pacijenata, folije za ispravljanje zuba su izuzetno udobne za nošenje.


Folije za ispravljanje zuba su idealno rešenje kod manjih nepravilnosti u rasporedu zuba, kao što su preveliki razmak između zuba, nepravilan nagib zuba u frontalnoj regiji, rotacija zuba i slično

Kako se koriste providne folije za zube?

Nakon pregleda, stomatolog će vam uzeti otisak zuba kako bi nakon 3D analize odredio koliko je folija za zube potrebno. Na osnovu otiska zuba vrši se simulacija pomeranja zuba pomoću specijalnog softvera. U 3D prikazu obavlja se detaljna analiza položaja Vaših zuba, a zatim se svaki zub „iseca“ i pomera do željenog položaja da bi se odredio potreban broj folija za ispravljanje zuba. Nakon toga se folije za ispravljanje zuba izrađuju po precizno određenim merama i terapija može da počne. Potreban broj folija za vaše zube isporučuje se odmah i koristite ih prema uputstvu naših stučnjaka. Ovo je idealno rešenje za sve koji ne žive u blizini i ne mogu tako često da dolaze na kontrole.


Eventualne pripreme zuba za folije za ispravljanje su minimalne. Uglavnom je u pitanju interproksimalna redukcija (stvaranje dodatnog prostora za smestaj zuba) ili takozvano stripovanje.


Providne folije za zube se nose najmanje 20 sati u toku dana i menjaju se na 12-14 dana ili po savetu stomatologa. Folije za ispravljanje vrše lagani pritisak na zube i oni se pomeraju 0.25-0.3 mm. Svaka sledeća folija pomera zube još više, sve dok ne dođu u željeni, pravilan položaj. Set folija čine 4-10 folije za zube, zavisno od položaja zuba kod pacijenata. Poslednja folija za ispravljanje zuba se nakon terapije nosi samo noću da bi se izbeglo ponovno vraćanje zuba u nepravilan položaj, ili se postavi retiner radi očuvanja postignutih rezultata.


Cena za ispravljanje zuba folijama zavisi od broja folija za zube koji Vam je potreban. To je još jedna velika prednost ove metode za brzo ispravljanje zuba.

Zašto izabrati folije za ispravljanje zuba?

Providne folije za ispravljanje zuba imaju dosta prednosti:

  • Pre svega, providne su, lagane, tanke i udobne za nošenje, bez ikakvih tegoba.
  • Tretmani vrlo kratko traju, pa su folije za zube idealne za brzo ispravljanje zuba.
  • Lako se stavljaju i skidaju, ne izazivaju smetnje pri govoru i nisu potrebne pripreme zuba.
  • Skidaju se pri ishrani i održavanju higijene zuba, zbog čega je udobnost korišćenja folija za zube još veća, a istovremeno je smanjena mogućnost pojave kamenca i upale desni.
  • Nisu potrebne česte kontrole, dovoljno je promeniti folije za ispravljanje na svakih 15 dana.
  • Visoka preciznost pomeranja zuba i mogućnost 3D prikaza krajnjeg rezultata.
  • Set čini onoliki broj folija za zube koji je lično vama potreban na osnovu izvršenog pregleda i sve folije za ispravljanje zuba mozete dobiti odmah uz uputstvo o načinu korišćenja ukoliko zivite u inostranstvu. Moguće su kontrole na dve nedelje za pacijente iz Beograda.

Postoje i određeni manji nedostaci folija za zube:

  • Mogu se koristiti samo kod manjih nepravilnosti zuba.
  • Ponekad su potrebna manja prilagođavanja zuba, takozvano stripovanje. 

Pogledajte 3 interesantna snima koja prikazuju kako postupak postiže efekte:

Ako se odlučite za ovaj savremeni metod za udobno i brzo ispravljanje zuba, naš stručni tim obaviće sve što je potrebno da uz pomoć providne folije za ispravljanje zuba vaš osmeh zablista u novom sjaju! Pozovite nas i zakažite konsultacije.

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija