Želite blistav osmeh i biserni niz zuba, ali želite da zadržite svoje zube? Mi imamo idealno rešenje – keramičke fasete. Brzo i lako se nameštaju, dugo traju, a efekat je toliko lep i prirodan da ćete biti zadivljeni.

Kada se koriste keramičke fasete?

Keramičke fasete su idealno rešenje ako želite da promenite boju, oblik i položaj zuba. Predstavljaju najmanje invazivnu metodu kojom se skoro potpuno čuva zubna supstanca, a istovremeno dobija biserni niz zuba i blistav osmeh.


Keramička faseta je zapravo tanka ljuspica koja prekriva prednju vidljivu površinu zuba i sečnu ivicu zuba dajući zubu novi oblik, boju i položaj. Ponekad je potrebno da se pokrije i deo unutrašnje ili bočne površine zuba. Keramičke fasete su idealno rešenje ako imate sve zube, ali želite da oni izgledaju lepše. Iako se keramičke fasete obično koriste za prednje zube, možete da ih stavite na sve zube. Međutim, keramička faseta može se staviti samo na ceo zub, koji nije obrušen za zubnu krunu. Ukoliko u nizu nedostaje neki zub to se rešava postavljanjem navlake ili mosta. Kombinovanjem keramičkih faseta i krunica dobićete željeni efekat – holivudski blistav osmeh.

Keramičke fasete se nazivaju i keramički viniri, a idealno su rešenje ako želite da:

  • promenite oblik i boju zuba
  • sakrijete blage nepravilnosti položaja zuba
  • prekrijete oštećenje zuba
  • produžite kratke zube
  • ulepšate osmeh

Od čega se prave fasete za zube?

Fasete za zube se izrađuju od kompozita ili keramike.


Faseta za zube od kompozita je napravljena od istog materijala kao i plomba, pa samim tim zahteva eventualne korekcije. Iz tog razloga je faseta za zube napravljena od keramike mnogo bolje estetsko rešenje i, takođe, mnogo duže traje.

Postupak postavljanja fasete

Postupak postavljanja zavisi od toga za koju se vrstu faseta za zube opredelite – keramičke fasete ili kompozitne fasete za zube. Najpre se, naravno, vrši pregled zuba, a zatim se u dogovoru sa Vama bira jedno od rešenja. Krajnji cilj nam je isti – vaše zadovoljstvo našom uslugom.


Ako se opredelite za fasete za zube od kompozita, sve je gotovo u istom danu. Za vrlo kratko vreme izaći ćete iz ordinacije sa potpuno novim zubima. Ukoliko želite fasete bez brušenja zuba ili sa minimalnim brušenjem zubne supstance, kompozitna faseta za zube za vas je pravo rešenje. Takođe, za kompozitne zubne fasete cena je vrlo pristupačna i nešto niža nego za keramičke fasete. Kada se zub malo izbrusi, ako ima potrebe, nanosi se sloj po sloj kompozita i zub se oblikuje prema vašoj zelji. Rok trajanja kompozitne fasete za zube je 5 godina. Međutim, može se desiti da vremenom kompozitna faseta za zube promeni boju.


Drugo, bolje rešenje, jesu keramičke fasete, koje se nešto duže izrađuju (nekoliko dana), ali takođe i duže traju – do 10 godina ako se pridržavate naših uputstava za korišćenje. Fasetiranje zuba moze biti sa brušenjem zuba ili bez njega, zavisi od stanja u ustima, tj. oblika, položaja i boje zuba. Ako je potrebno, brusi se samo oko 0,5 mm. Pored toga što su porculanske fasete mnogo trajnije, one izgledaju prirodnije i mnogo su otpornije na promenu boje. Za keramičke fasete cena je nešto viša nego za kompozitne fasete za zube, ali i dalje vrlo pristupačna. Osim toga, ovo je investicija koja se uvek isplati. Zar ima nešto lepše na licu od blistavog osmeha i belih pravilnih zuba?!

Zašto izabrati fasete za zube?

Fasete za zube, tj. viniri, zaista su odlično rešenje za sve one koji imaju zube, ali žele da poprave njihov izgled. U kombinaciji sa bezmetalnim krunama ili mostovima za one zube koji se moraju nadoknaditi, fasete za zube predstavljaju čak idealno rešenje, posebno kada su u pitanju prednji zubi. Takođe, za fasete na zubima cena je pristupačna, a što je najvažnije, imaćete savršene, blistave zube čak 5-10 godina!


Higijena faseta za zube je potpuno ista kao i za prirodne zube. Međutim, bilo da se opredelite za kompozitne fasete za zube ili za keramičke fasete, moraćete da se odreknete oraha i lešnika ako želite da vaše fasete za zube ostanu lepe dugo godina. Tvrda hrana može ih oštetiti, kao i kombinacija vrućih i hladnih napitaka, recimo vruća kafa i hladan sok. Ipak, morate priznati, za tako malo odricanja dobijate mnogo – blistave bele zube.


Kao što ste videli, fasetiranje zuba je lako i brzo, vek trajanja faseta za zube je dug, cena faseta za zube je pristupačna, a higijena je ista kao i kod prirodnih zuba. Prema tome, ako želite blistavo bele i ravne zube kojima će se svi diviti, fasete za zube su pravo rešenje za Vas!

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija