stomatoloska-ordinacija-besplatan-pregled
stomatoloska-ordinacija-besplatan-pregled-mobile

Značaj zuba za ljude je zaista ogroman. Nažalost, ljudi toga često postanu svesni tek kada izgube jedan ili više zuba. Gubitak zuba donosi mnogobrojne probleme. Problem sa žvakanjem je najočigledniji, međutim kao posledica njega javljaju se i problemi sa varenjem, što kasnije može dovesti i do narušavanja opšteg zdravstvenog stanja. Uz to, javljaju se i problemi sa govorom kao i estetski problemi koji često dovode i do problema sa samopouzdanjem. Međutim, ukoliko do vađenja zuba već mora da dođe, onda se kao najbolje rešenje nameće ugradnja implanta. Bilo da ste izgubili jedan zub ili sve zube, implanti zuba predstavljaju pravi izbor.

Šta su implanti zuba i kako izgleda ugradnja implanta?

dental-vortex-implanti

Zubni implant (implantat) je titanijumski šraf koji se ugrađuje u viličnu kost i predstavlja veštački koren. Na njega se postavlja veštačka krunica uz pomoć abatmenta (veza između implanta i krunice) što je odlično rešenje ukoliko nedostaje jedan zub. Implantati za zube mogu takođe poslužiti i kao nosači za fiksni zubni rad (zubni most) ili zubne proteze ako je potrebno nadoknaditi više zuba.

 

Glavni razlog zbog čega se implanti zuba smatraju najboljim rešenjem za izgubljene zube predstavlja proces osteointegracije. To je proces tokom kojeg se zubni implant sjedinjuje sa okolnom viličnom kosti i praktično postaje deo nje zbog čega ugradnja implanta podrazumeva određeni stepen prirodnosti.


Danas se ugradnja implantata smatra najboljim rešenjem za gubitak zuba, a sama intervencija je rutinska sa čak 96% uspešnosti. Iako ugradnja implanta sa izradom krunice kao čitav proces traje između 3 i 4 meseca, to se neće previše odraziti na vaše uobičajene životne aktivnosti, jer se u prelaznom periodu može dobiti privremena proteza ili krunice.

Celokupan proces ugradnje implanta sastoji se iz nekoliko faza:

  • Najpre se nakon anamneze vrši pregled i pacijent šalje da uradi 3D snimak na osnovu koga se pravi plan terapije.
  • Zatim se prelazi na hirurški deo procedure. Ukoliko pacijent još uvek ima zub/zube, ali su oni indukovani za vađenje, onda se najpre pristupa vađenju zuba nakon čega se prelazi na postavku implanta ukoliko ima dovoljno kosti.Ukoliko pak pacijentu već nedostaje zub/zubi, onda odmah sledi ugradnja implanta/implanata.
  • Nakon što su ugrađeni implantati za zube, čeka se 3-4 meseca. U tom periodu dolazi do osteointegracije. Ujedno, to je i period tokom kojeg pacijent koristi privremenu protezu.
  • Nakon završetka procesa osteointegracije, uzimaju se otisci za izradu veštačkih krunica, fiksnog zubnog rada ili proteze.

Na kraju, kada su zubne krunice, zubni rad ili proteza gotovi, prelazi se na njihovo postavljanje na ugrađene implante.

Šta odabrati - veštačke krunice, fiksni zubni rad ili zubnu protezu?

Već je spomenuto da implantati za zube mogu da posluže kao nosioci za veštačke krunice, fiksni zubni rad ili protezu. Svako od ovih rešenja ima određene dobre i loše strane.

Šta odabrati - veštačke krunice, fiksni zubni rad ili zubnu protezu?

Ugradnja veštačke krunice podrazumeva da je za svaku krunicu potreban jedan zubni implant. Ovo rešenje je idealno u slučajevima gde je potrebna ugradnja jednog ili nekoliko zuba. Ova situacija je najjednostavnija, a za pacijenta i najbolja zamena za prirodni zub. Pacijent neće imati nikakvih funcionalnih problema. Krunicu je moguće izraditi u gotovo istoj nijansi u poređenju sa ostalim pacijentovim zubima, pa se razlika uopšte ne primećuje.


Ugradnja implantata za zube je daleko bolje rešenje od pravljenja zubnih mostova. Za zubne mostove potrebno je da se susedni zubi kao nosači mosta obruse dok se u slučaju ugradnje implantata sa veštačkom krunicom susedni zubi u potpunosti čuvaju. Takođe, pošto zubni implant zamenjuje koren zuba, onda se na taj način stvara pritisak na kost vilice što sprečava njenu resorpciju tj. gubitak kosti. Ovo nije slučaj kod korišćenja mostova. Zbog svega toga je implant najbolje rešenje za izgubljen zub.

Fiksni zubni rad

Fiksni zubni rad je odlično rešenje u situaciji kada pacijent nema nijedan zub (bezubost). On se može pričvrstiti na zubne implante čiji broj bi trebalo da bude od 6 do 8 po vilici. Naravno, što je veći broj – to bolje, budući da to utiče na funkcionalnost i stabilnost zubnog rada.


Fiksni zubni rad može da vrati do 90% osećaja koji je pacijent imao kod prirodnih zuba. Za stanje bezubosti, on predstavlja najbolje rešenje. Problem sa njim ipak može da predstavlja cena, jer se svaki zubni implant plaća posebno. Pored toga, dodatni problem može da bude nedovoljna širina ili visina vilične kosti što onemogućuje da se ugradnja implanta izvrši. U nekim slučajevima moguće je nadoknaditi kost specijalnom intervencijom – augmentacijom zubnog grebena ili sinus lift intervencijom (odizanjem sinusa) kad se prvo naprave uslovi za postavku implanta.

Zubna proteza

Zubna proteza je još jedno rešenje kojim se otklanja problem bezubosti. Ona se kači za implante preko lokatora koji služe kao stabilizatori proteze. Potreban broj implantata i lokatora je 2-4 po vilici što je manje nego što je potrebno za fiksni zubni rad. Iz tog razloga je ovo rešenje jeftinije.


Međutim, zubna proteza je manje komforna od fiksnog zubnog rada, pa tako vraća samo oko 60% osećaja. Ali, za razliku od fiksnog zubnog rada, protezu je moguće skinuti što olakšava održavanje higijene.

Održavanje higijene nakon što je izvršena ugradnja implanta

Veoma važna stvar nakon izrade krunica na implantima je besprekorno održavanje higijene i redovne kontrole. Potrebno je redovno prati zube, upotrebljavati specijalni konac za zube i interdentalne četkice. Svu edukaciju i značaj oralne higijene pacijenti dobijaju pre i nakon celokupne terapije zubnim implantima.

Vrste implantata za zube

Postoje razne vrste implantata za zube od čega u krajnjoj liniji može zavisiti i cena implanta. Na to koliko košta implant zuba utiče kvalitet, pouzdanost i stopa uspešnosti implanta.
Zbog toga se u našoj ordinaciji koriste samo najbolje vrste implantata za zube koje su se pokazale kao najbolji izbor zbog idealne površine implanta za oseointegraciju, višedecenijskih kliničkih ispitivanja i visoke stope uspešnosti. Koristimo isključivo brendove svetski poznatih kompanija.

Sa čisto stomatološke strane, ugradnja implanta je najbolje rešenje. Ukoliko još uvek razmišljate da li su za vas najisplativiji zubni implanti cena ne bi trebalo da vas brine. Mi koristimo najbolje vrste implantata za zube što uz profesionalnu uslugu garantuje uspešnost. 

Cenovnik

Ugradnja implanta 54.000,00 – 77.000,00 rsd
Kruna na implantu metalna keramička (sa suprastrukturom) 30.000,00 rsd
Kruna na implantu bezmetalna (sa suprastrukturom) 41.000,00 rsd
Privremena kruna na implantatu 12.000,00 rsd

Ugradnja implanta zuba - iskustva

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija