Bilo da imate problem kao što je neprijatan zadah, kamenac na zubima, karijes ili neki ozbiljniji, kao što je cista na zubu, važno je odmah otići kod zubara. 

Stomatologija je danas napredovala do te mere da može da odgovori na mnoga pitanja poput toga šta je cista na zubu, kako nastaje, kako se leči, kao i sve ostale detalje o toj, a i drugim bolestima zuba.

Međutim, to što ćete pročitati sve i identifikovati se sa određenim problemom, neće vam rešiti taj problem. Nelečene infekcije mogu da izazovu razne probleme i ukoliko se zakomplikuju možete ostati bez svojih zuba, što nije ni malo prijatno.

Cista na zubu se najčešće javlja kao posledica nastanka infekcije i jedan je od čestih problema sa kojim se pacijenti susreću. Uglavnom se ne mogu uočiti golim okom, a u najvećem broju slučajeva simptomi izostaju – sve dok se cista ne uveća toliko da izazove bol i otok. 

Ukoliko se ne ukloni na vreme, cista zuba može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, pa i do gubitka zuba na čijem korenu je počela da se razvija.

Kako izgleda cista na zubu

Cista na zubu, tačnije na korenu zuba, predstavlja patološku promenu i sastoji se od opne čija je unutrašnjost ispunjena tečnošću. 

Ciste mogu nastati usled nelečenih infekcija, kao posledica karijesa i nepravilog održavanja oralne higijene ali i kao posledica traume.

cista-na-zubu-izgled-ciste-na-desnima-prikaz

Sa propadanjem pulpe zuba, cista se razvija i uvećava. Ukoliko se ne ukloni, cista se može širiti, dovesti do resorpcije vilične kosti, a može se proširiti i na ostale zube, sinuse, ili izazvati druge, ozbiljnije komplikacije. 

Ukoliko postoji veći broj nezdravih zuba sa karijesom, na svakom od njih postoji mogućnost da se pojavi cista.

Da biste lakše otkrili i utvrdili da imate cistu na zubu, važno je uraditi ortopanski snimak i posetiti stomatologa. Pored zuba, ciste drugog porekla se ponekad mogu pojaviti i na obrazima, vratu, desnima, usnama, pa i oko krunice neizniklog zuba.

Cista na zubu – Simptomi

Nastanak ciste na zubu uglavnom ne pokazuje nikakve simptome, sve dok ne dođe do stanja akutne infekcije koja izaziva otok lica i bol. I kada pokazuju simptome, oni su vrlo slični ostalim stomatološkim problemima, što je razlog zašto se one uglavnom kasnije otkrivaju.

Simptomi koji mogu ukazivati na postojanje zubne ciste jesu:

Da bi se cista uočila, najčešće je potrebno uraditi snimak zuba i okolnog tkiva. Nakon utvrđivanja postojanja ciste, potrebno je što pre započeti tretman uklanjanja.

Bolovi izazvani cistama

Simptomatologija cisti zavisi od broja, vrste i patogenosti mikroorganizama, ali i imuniteta same osobe. Najčešće pri padu imuniteta se jave prvi simptomi, bolovi u zubima i ti bolovi mogu se proširiti i na viličnu kost. Bolovi takođe mogu biti i posledica širenja ciste na nerv.

Prisutnost fistule na desnima predstavlja postojanje ciste na zubu i tada se sadržaj ciste sam drenira kroz otvor na desnima. Veliki problem može nastati ukoliko ciste sa zuba dopru do nosne duplje i maksilarnog sinusa, pa mogu dati i druge simptome poput prisustva sekreta u nosu.

cista-na-zubu-3d-prikaz

Vrste cisti

Ciste se dele na osnovu periodičnosti pojavljivanja i mogu biti akutne i hronične. 

Akutne ciste na zubu javljaju se samo jednom i one se uglavnom lako uočavaju, pa je lečenje moguće odmah izvesti. A druge strane, hronične ciste se razvijaju sporije i one uglavnom ne pokazuju nikakve simptome, pa uglavnom bivaju otkrivene tek u kasnijoj fazi nastanka.

Folikularne ciste su ciste koje se pojavljuju na mestu gde zubi  još nisu iznikli.

Cista na zubu – Opasnosti

Cista ne može proći sama od sebe. Može se tretirati konzervativno ili hiruški, ali se mora sanirati kako ne bi došlo do komplikacija.One mogu izazvati problem na ostalim zubima, uzrokovati gubitak zuba, ali i uzrokovati problem sa sinusima.

Ukoliko se cista pojavi na donjim zubima ili na donjoj vilici, može njenim širenjem doći i do preloma vilice. Jako je važno ozbiljno shvatiti ovaj problem, jer može uzrokovati mnoge opasnosti po zdravlje, čak i tumor.

Konzervativno lečenje cisti

Kanale korena potrebno je prvo mehaničko-medikamentozno obraditi uz obilno ispiranje. Uz mašinsku endodonciju sve je puno lakše, brže i komfornije za pacijenta. Pri lečenju cisti korena zuba koristimo i laser. 

Laserskim zracima se kanali korena tretiraju kako bi se dezinfikovali pre definitivnog punjenja. Nakon 4-6 meseci na kontrolnom snimku se u 80% slučajeva zapaža povlačenje i/ili nestanak tamnog kruga tj. ciste na vrhu korena zuba.

Hiruško lečenje – Operacija ciste na zubu​

Kada ne postoji mogućnost konzervativnog lečenja ili je ono neuspešno potrebno je sprovesti hirurško lečenje ciste. Pre sprovođenja hirurškog zahvata neophodno je izvršiti endodontski tretman tj. mehaničko-medikamentoznu obradu kanala zuba.

Potom oralni hirurg obavlja samu intervenciju – napravi se rez na desnima do kosti, a potom se otvori mala rupa na viličnoj kosti kroz koju se izvlači cista I uklanja vrh korena zuba – apikotomija. Nakon toga kanal korena zuba se zatvara kako bi se sprečilo širenje infekcije. Zatim se rana ušiva, a konci se skidaju sedam dana nakon intervencije. 

apikotomija-operacija-ciste-na-zubu-prikaz

U slučaju da je cista na zubu zahvatila veći deo korena, ili je koren kratak, ili je veliki gubitak okolne kosti u pitanju, neohodno je izvaditi zub, a cistu hirurški otkloniti.

Operacija ciste na zubu se može izvršiti na dva načina:

  1. Cistostomija – prilikom ovog zahvata cista se delimično uklanja, ali je neophodno ukloniti i deo kosti – izvodi se kada cista poraste poprilično
  2. Cistektomija – je uklanjanje celokupne ciste odjednom

Koliko traje operacija ciste na zubu

Operacija ciste na zubu se radi najčešće  u lokalnoj anesteziji. Spada u rutinske  intervencije i traje oko 30 minuta u zavisnosti od kompleksnosti i vrste zahvata kojom se cista uklanja.

Koja je cena operacije ciste na zubu?

Uzevši u obzir da je reč o hiruškoj operaciji, iznos od stotinak eura, koliko košta, je zapravo niska cena, s obzirom koju cenu možemo platiti ukoliko ovaj problem ne rešimo na vreme.

Stomatološke ordinacije su poslednjih godina znatno poboljšale tehnike i uslove operacije, samim tim operacije se obavljaju gotovo rutinski.

Oporavak posle operacije ciste na zubu

Nakon intervencije, važno je pridržavati se saveta stomatologa kako biste izbegli moguće komplikacije. Često se  dešava da se pojavi otok koji je prisutan nekoliko dana, kao reakcija na samu intervenciju.

Tradicionalni način otklanjanja otoka jeste držanje hladnih obloga na otečenom mestu tokom dana oporavka. Hladni oblozi će ukloniti otok, dok vam lekovi poput brufena, ili njemu sličnih analgetika, mogu pomoći da otklonite bolove.

Za uzimanje bilo kakvih analgetika, prvo se konsultujte sa vašim stomatologom. Ukoliko ste već imali jednu cistu na zubu, kao i bol i neprijatnosti koji idu uz nju, ne dozvolite da se to ponovi.

Prevencija nastanka ciste oko zuba

Za kraj, možemo reći da ciste nisu preterano opasne, pod uslovom da se uklone na vreme. Ipak, cista na zubu je proces koji nastaje zbog nemarnosti, pa je jako važno ne dozvoliti njeno pojavljivanje.

Imajući u vidu važnost redovnog održavanja oralne higijene u cilju očuvanja zdravih zuba, svaka neophodna intervencija može biti od velikog značaja. Zapostavljanje zdravlja i higijene zuba može dovesti i do ostanka bez zuba, ali i mnogih akutnih i hroničnih problema koji mogu nastati.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice vezane za proceduru uklanjanja cisti, možete slobodno kontaktirati Dental Vortex. Naš stručni tim je tu da odgovori na sva vaša pitanja.

Radno vreme

Kontakt informacije