PRF tretman

Naše telo ima sjajnu sposobnost samoizlečenja. Svi znamo da kada dođe do određenih povreda telo može samo da omogući zacelivanje rana. U stomatologiji (i medicini generalno) se upravo ova činjenica koristi za pospešivanje efikasnosti određenih procesa. U nastavku saznajte šta je tačno PRF tretman.

Cenovnik

Hiruško lečenje parodontopatije (režanj operacija po zubu sa veštačkom kosti, prf-om) 

7.000 RSD

Upotreba PRF-a 

6.000 RSD

Upotreba PRF-a za 2 zuba 

9.000 RSD

Zakažite pregled

Kako izgleda tretman PRF u stomatologiji ?

PRF tretman sastoji se iz nekoliko osnovnih koraka.

  • Najpre se uzima malo venske krvi iz ruke pacijenta.
  • Zatim se krv dalje obrađuje pomoću centrifuge. Iz nje se izdvaja fibrin obogaćen trombocitima (odnosno faktorima rasta).
  • PRF preparat se zatim aplikuje na mesta kojima je potrebno zarastanje ili obnavljanje.

Čitav proces traje oko 5 minuta i potpuno je bezbolan. Što je još važnije PRF metoda je izuzetno sigurna. Ceo proces se radi u sterilnim uslovima, pa ne postoji opasnost od kontaminacije. Takođe, isključena je i opasnost od javljanja alergijske reakcije budući da se koristi isključivo krv samog pacijenta. 

Kada se koristi PRF metoda?

Zbog svojih sjajnih efekata, PRF metoda ima široku primenu u stomatologiji, naročito oralnoj hirurgiji i parodontologiji. PRF terapija se preporučuje kod sledećih intervencija.

  • Paradontološka intervencija ili režanj operacija je operacija desni tj. potpornog aparata zuba. Do potrebe za ovom intervencijom dolazi u uznapredovalom  stadijumu paradontopatije gde postoji gubitak koštanog tkiva. Paradontopatija je oboljenje desni sa sledećim simptomima: upala desni, povlačenje desni, klaćenje zuba i ispadanje zuba. Režanj operacija podrazumeva odizanje desni,čišćenje parodontalnih džepova i aplikaciju granula veštačke kosti u koštane defekte radi nadoknade zajedno sa prf preparatom.
  • Recesija gingive ili povlačenje desni je problem koji se može javiti kao jedna od manifestacija paradontopatije. Povlačenje desni može sprečiti PRF tretman nanošenjem PRF preparata na desni čime se podstiče obnavljanje tkiva.
  • Vađenje zuba može da dovede do gubitka koštane mase što može onemogućiti ugradnju implanta na mesto izgubljenog zuba. Da bi se sprečio gubitak koštane mase, PRF preparat se aplikuje u defekt kako bi došlo do obnavljanja kosti.
  • Ukoliko želimo bezbolno,predvidivo zarastanje, bez otoka, aplikujemo ga nakon npr hiruškog vađenja umnjaka.
  • Augmentacija koštanog grebena je još jedan proces gde se PRF terapija pokazuje kao veoma efikasna. Augmentacija koštanog grebena podrazumeva nadogradnju vilične kosti,kao i u proceduri sinus lift. Najčešće se radi kako bi bila omogućena ugradnja implanta.
  • Alveolitis je poremećaj zarastanja rane nakon vađenja zuba. Jedna od terapija može biti PRF tretman kojim se u stvari podstiče organizam pri stvaranju koaguluma. Nakon aplikacije bolovi momentalno nestaju.

 

Šta je PRF tretman i kako funkcioniše?

U osnovi, PRF tretman se koristi za podsticanje zarastanja i obnavljanja tkiva tako što se koristi krv samog pacijenta.

PRF je ustvari skraćenica od Platelet-Rich Fibrin što u prevodu znači fibrin obogaćen trombocitima. Trombociti ili krvne pločice su ćelije koje se nalaze u krvi. Trombociti sadrže faktore rasta koji pospešuju stvaranje novih krvnih sudova (angiogeneza) čime se podstiče regeneracija. Osim toga, faktori rasta utiču i na stvaranje nove koštane mase i kolagena.

Upravo ta činjenica našla je svoju primenu u medicini i stomatologiji. Koristi se kao tretman u ortopediji, estetskoj medicini, opštoj hirurgiji, pa i oralnoj hirurgiji. U estetskoj medicini, tretman je poznat pod nazivom PRP tretman ili „Vampirski tretman“ i prevashodno je usmeren ka obnavljanju i osvežavanju kože. U oralnoj hirurgiji, veliku primenu ima PRF tretman koji se koristi kod zarastanja rana i zarastanja kosti.

Radno vreme

Kontakt informacije