Ugradnja implanta

U Stomatološkoj Ordinaciji Dental Vortex je sve dizajnirano tako da vam pruži najviši nivo implantologije. Tretmani dentalnim implantatima zahtevaju visok stepen teorijskog i praktičnog znanja kao i primenu najsavremenijih procedura. Naša ordinacija ima sve neophodne uslove da vam obezbedimo najprikladniji tretman. Zahvaljujući upotrebi visokokvalitetnih implantata, rezultat je dentalni implant sa savršenim protetskim radom za ceo život. Visoko obučen, stručni tim naše klinike, na čelu sa Dr Dubravkom Jovanović, obezbeđuje visok nivo nege za naše pacijente.

Ukoliko imate strah od same hirurške intervencije inhalaciona sedacija je rešenje za vas.

Implant zuba - cena

Ugradnja implanta

54.000 – 77.000 RSD

Kruna na implantu metalna keramička (sa suprastrukturom)

30.000 RSD

Kruna na implantu bezmetalna (sa suprastrukturom)

41.000 RSD

Privremena kruna na implantatu

12.000 RSD

Zakažite pregled

Da li ste pacijent za implantate ?

  • Pacijent ste ako iz bilo kog razloga izgubili zube u vilici
  • Pacijent ste ako nemate dovoljno zuba da se napravi most
  • Pacijent ste ako vam se vilična kost resorbovala i ne postoji mogućnost izrade adekvatne totalne proteze
  • Pacijent ste ako želite da imate protezu koja vam ne ispada iz usta ( proteza na implantima)
  • Pacijent ste ako želite najbolju zamenu za izgubljen zub.

Da li niste pacijent za implantate ?

  • Pacijent koji je na odredjenoj medikamentnoj terapiji
  • Pacijent koji boluje od odredjenih sistemskih oboljenja
  • Pacijent koji ima oboljenja kostiju

Prednosti i mane ugradnje implantata

Prednosti ugradnje implantata su višestruki u situaciji kada nemate jedan ili više zuba u vilici. Pored estetskih benefita u vidu lepšeg osmeha i povećanja samopouzdanja tu su i benefiti zdravstvene prirode. Pravilno žvakanje hrane dovodi do bolje i kvalitetnije ishrane i poboljšanja zdravlja. Ugradnjom implantata se čuva kost od resorpcije. Izrazitih mana ova procedura nema osim što pacijenti treba da odvoje više vremena za temeljniju i kvalitetniju oralnu higijenu sto je preduslov da implant ima što duži vek trajanja.

Proces ugradnje implantata

Na konsultacijama nakon anamneze se vrši pregled i pacijent šalje da uradi 3D snimak na osnovu koga se pravi plan terapije. Nakon dobijenih snimaka i odrađenog plana se prelazi na hirurški deo procedure. Ukoliko pacijent još uvek ima zub/zube, ali su oni indikovani za vađenje, onda se najpre pristupa vađenju zuba nakon čega se prelazi na postavku implanta ukoliko ima dovoljno kosti.

U slučaju pak da pacijentu već nedostaje zub/zubi, onda odmah sledi ugradnja implanta. Ukoliko postoje uslovi nekada se odmah nakon ugradnje izrađuje privremena kruna ili most , a nekada se čeka 3-4 meseca. U tom periodu dolazi do osteointegracije. Ujedno, to je i period tokom kojeg pacijent može imati privremeno rešenje.

Nakon završetka procesa osteointegracije, uzimaju se digitalni otisci skenerom za izradu veštačkih krunica, fiksnog zubnog rada ili proteze.Na kraju, kada su zubne krunice, mostovi ili proteza gotovi, prelazi se na njihovo postavljanje na ugrađene implante. Prilikom intervencije pacijentima koji imaju strah od intervencije ili nelagodnost kod stomatologa nudimo i mogućnost inhalacione sedacije koji bi pacijentu pomogli da zahvat uradi bez stresa.

Značaj zuba za ljude je zaista ogroman. Nažalost, ljudi toga često postanu svesni tek kada izgube jedan ili više zuba. Gubitak zuba donosi mnogobrojne probleme. Problem sa žvakanjem je najočigledniji, međutim kao posledica njega javljaju se i problemi sa varenjem, što kasnije može dovesti i do narušavanja opšteg zdravstvenog stanja. Uz to, javljaju se i problemi sa govorom kao i estetski problemi koji često dovode i do problema sa samopouzdanjem. Međutim, ukoliko do vađenja zuba već mora da dođe, onda se kao najbolje rešenje nameće ugradnja implanta. Bilo da ste izgubili jedan ili više, u nekim slučajevima sve zube, implantati zuba predstavljaju pravi izbor.

Zubni implantati su jedna od najpopularnijih usluga i proizvoda u estetskoj stomatologiji. Toliko je popularna da je Srbija razvila svoj dentalni turizam za strane državljane koji prepoznaju stručnost medicinskih radnika u našoj zemlji.

U Stomatološkoj Ordinaciji Dental Vortex je sve dizajnirano tako da vam pruži najviši nivo implantologije i parodontalne nege. Tretmani dentalnim implantatima zahtevaju visok stepen teorijskog i praktičnog znanja kao i primenu najsavremenijih procedura. Naša ordinacija ima sve neophodne uslove da vam obezbedimo najprikladniji tretman. Zahvaljujući našim vodećim svetskim procedurama dentalne implantacije i upotrebi visokokvalitetnih implantata, rezultat je dentalni implant sa savršenom fiksnom protezom za ceo život.


Vrhunska ugradnja implanta

  • Visoko obučen, stručni tim naše klinike, na čelu sa Dr Dubravkom Jovanović, obezbeđuje visok nivo nege za naše pacijente.
  • Zahvaljujući našem dugogodišnjem profesionalnom iskustvu, našem preciznom medicinskom radu i korišćenoj najsavremenijoj tehnologiji, naši tretmani su bezbedno, doživotno rešenje.

Najnapredniji način zamene nedostajućih zuba je implantacija, opšte poznata kao dentalna implantacija, što je bezbolna procedura zahvaljujući anesteticima. Implantati su veštački formirani, koreni zuba su u vidu šrafova u predelu zuba koji nedostaju i ugrađuju se hirurški.

Ukratko: to su titanijumski šrafovi koji se na bezbolan način ugrađuju u viličnu kost i tim putem se dobija veštački koren zuba. Na te šrafove se postavlja krunica uz pomoć suprastrukture, u slučaju da se nadoknađuje jedan zub. Naravno, zubni implanti su sjajno rešenje i za zubne proteze koje se fiksiraju na njih, samim tim se postiže da se proteza ne viksira običnim vakumskim postavljanjem u usnoj duplji i pacijenti mogu bolje da uživaju u raznim ukusima.

Nakon postavljanja implanta sledi period okoštavanja koji obično traje 2-3 meseca. Nakon okoštavanja (proces osteointegracije). To je proces tokom kojeg se zubni implant sjedinjuje sa okolnom viličnom kosti i praktično postaje deo nje zbog čega ugradnja implanta podrazumeva određeni stepen prirodnosti.

Na implantat se postavlja trajna kruna, most, faseta ili proteza koja se može ukloniti. U slučaju visoke stabilnosti umetanja, pacijent može da napusti ordinaciju na dan operacije sa privremenom protezom postavljenom na implantat. Uz pažljivo planiranje, pravilne hirurške tehnike, precizno napravljene proteze i redovne kontrole i negu, proteze sa implantatima mogu da se nose doživotno.

Prema naučnim istraživanjima stopa zadržavanja kvalitetnih sistema implantata koje su pacijenti koristili 5 godina nakon ugradnje iznosi 97-98%. Savremeni zubni implantati napravljeni su od titanijuma koji je pogodan za tkiva. Ovaj materijal ne izaziva reakciju odbacivanja, tako da se implantati napravljeni od njega savršeno apsorbuju u ljudskom telu.


Visokokvalitetni Straumann implanti

Švajcarski (Straumann) implantati koji se koriste u našoj ordinaciji spadaju u premium kategoriju. Straumann i Neodent doprinose sa doživotnom garancijom svojih implantata. Višedecenijsko iskustvo iza ove kompanije, kao i milioni implantata postavljenih širom sveta, sami po sebi garantuju trajan uspeh.

Švajcarski Straumann implantat se veoma razlikuje od tradicionalnih zubnih implantata u pogledu kvaliteta, pouzdanosti i izdržljivosti.

Neke važne činjenice o Straumann firmi:

Straumann implantati su dostupni u 70 zemalja
U svetu se najviše prodaje Straumann implantat, sa više od 14 miliona implantata ovog brenda u 2014.
Kvalitet Straumanovih implantata je proučavan i potvrđen od strane od više od 700 nezavisnih naučnih publikacija u poslednjih 35 godina

Ko može dobiti zubni implantat?

Jednom rečju: bilo ko! Svako čije opšte zdravstveno stanje ne isključuje intervenciju.

Bitan uslov za ugradnju dentalnih implantata je adekvatna količina i kvalitet kostiju u predelu zuba koji nedostaje. Ako je potrebno, savremene procedure mogu ovo zameniti terapijom zamene kostiju pod lokalnom anestezijom. Dodatni preduslov za ugradnju zuba je pravilna dentalna, parodontalna i oralna higijenska priprema. To znači da samo zdravo, neinflamatorno tkivo može biti prisutno u i oko zuba koji nedostaje.

Postoje bolesti i stanja koja mogu isključiti ili povećati rizik od odbacivanja implantata. To uključuje teški, nelečeni dijabetes, problem sa zgrušavanjem krvi, uzimanje određenih lekova (steroidi, lekovi za osteoporozu), prethodnu radioterapiju i prekomerno pušenje. Da li je moguće izvršiti implantaciju može se utvrditi tek nakon ličnog pregleda pacijenta i oralne higijene i pušačkih navika, stoga rendgenski ili CT snimak nisu dovoljni.


Proces ugradnje implanta

Dakle, ako smatrate da ste dobar kandidat za zubni implantat, poseta stomatologu će izgledati ovako:


Planiranje tretmana

Na konsultacijama nakon anamneze se vrši pregled i pacijent šalje da uradi 3D snimak na osnovu koga se pravi plan terapije.

Tačna lokacija dentalnog implantata utvrđuje se rendgenskim i CT skeniranjem. Pri izboru mesta treba uzeti u obzir količinu i kvalitet raspoložive kosti, anatomske karakteristike, udaljenost implantata od okolnih zuba i pripremu proteze. Ovo je neophodno kako bi izgled, funkcija i mogućnost čišćenja naredne krunice, mosta ili proteze sa implantatima bili što prirodniji.


Ulazak u proces

Nakon dobijenih snimaka i odrađenog plana se prelazi na hirurški deo procedure. Ukoliko pacijent još uvek ima zub/zube, ali su oni indukovani za vađenje, onda se najpre pristupa vađenju zuba nakon čega se prelazi na postavku implanta ukoliko ima dovoljno kosti. U slučaju pak da pacijentu već nedostaje zub/zubi, onda odmah sledi ugradnja implanta.

Napomenućemo da ukoliko je potrebno, pre ugradnje implanta može da se uradi i izbeljivanje zuba, kako bi se dobio što prirodniji prelaz prirodnih i veštačkih zuba, u slučaju da su prirodni zubi poprimili žućkastu boju.

Mišljenja su podeljena u vezi toga da li pacijenti žele da čuju tačne detalje hirurškog procesa. Detaljan opis i odgovor možete dobiti na konsultacijama.

Nakon što su ugrađeni implantati za zube, čeka se 3-4 meseca. U tom periodu dolazi do osteointegracije. Ujedno, to je i period tokom kojeg pacijent koristi privremenu protezu.

Nakon završetka procesa osteointegracije, uzimaju se otisci za izradu veštačkih krunica, fiksnog zubnog rada ili proteze.

Na kraju, kada su zubne krunice, zubni rad ili proteza gotovi, prelazi se na njihovo postavljanje na ugrađene implante.


Šta odabrati – veštačke krunice, fiksni zubni rad ili zubnu protezu?

Već je spomenuto da implantati za zube mogu da posluže kao nosioci za veštačke krunice, fiksni zubni rad ili protezu. Svako od ovih rešenja ima određene dobre i loše strane.

Ugradnja veštačke krunice podrazumeva da je za svaku krunicu potreban jedan zubni implant. Ovo rešenje je idealno u slučajevima gde je potrebna ugradnja jednog ili nekoliko zuba. Ova situacija je najjednostavnija, a za pacijenta i najbolja zamena za prirodni zub. Pacijent neće imati nikakvih funcionalnih problema. Krunicu je moguće izraditi u gotovo istoj nijansi u poređenju sa ostalim pacijentovim zubima, pa se razlika uopšte ne primećuje.

Ugradnja implantata za zube je daleko bolje rešenje od pravljenja zubnih mostova. Za zubne mostove potrebno je da se susedni zubi kao nosači mosta obruse dok se u slučaju ugradnje implantata sa veštačkom krunicom susedni zubi u potpunosti čuvaju. Takođe, pošto zubni implant zamenjuje koren zuba, onda se na taj način stvara pritisak na kost vilice što sprečava njenu resorpciju tj. gubitak kosti. Ovo nije slučaj kod korišćenja mostova. Zbog svega toga je implant najbolje rešenje za izgubljen zub.


Fiksni zubni rad

Fiksni zubni rad je odlično rešenje u situaciji kada pacijent nema nijedan zub (bezubost). On se može pričvrstiti na zubne implante čiji broj bi trebalo da bude od 6 do 8 po vilici. Naravno, što je veći broj – to bolje, budući da to utiče na funkcionalnost i stabilnost zubnog rada.

Fiksni zubni rad može da vrati do 90% osećaja koji je pacijent imao kod prirodnih zuba. Za stanje bezubosti, on predstavlja najbolje rešenje. Problem sa njim ipak može da predstavlja cena, jer se svaki zubni implant plaća posebno. Pored toga, dodatni problem može da bude nedovoljna širina ili visina vilične kosti što onemogućuje da se ugradnja implanta izvrši. U nekim slučajevima moguće je nadoknaditi kost specijalnom intervencijom – augmentacijom zubnog grebena ili sinus lift intervencijom (odizanjem sinusa) kad se prvo naprave uslovi za postavku implanta.


Zubna proteza

Zubna proteza je još jedno rešenje kojim se otklanja problem bezubosti. Ona se kači za implante preko lokatora koji služe kao stabilizatori proteze. Potreban broj implantata i lokatora je 2-4 po vilici što je manje nego što je potrebno za fiksni zubni rad. Iz tog razloga je ovo rešenje jeftinije.

Međutim, zubna proteza je manje komforna od fiksnog zubnog rada, pa tako vraća samo oko 60% osećaja. Ali, za razliku od fiksnog zubnog rada, protezu je moguće skinuti što olakšava održavanje higijene.
Nakon hirurške intervencije ugradnje implanta

Nakon operacije važno je da pacijent posveti veliku pažnju oralnoj higijeni i nezi hirurškog područja. Od dana nakon operacije hiruršku ranu očistiti prema uputstvu lekara, a nakon četkanja isprati antibakterijskom hlorheksidinom (antiseptikom) za ispiranje usta. Takođe je veoma važno koristiti propisane lekove (lekove protiv bolova, antibiotike, antiinflamatorne lekove). Nakon stomatološke operacije, zahvaćeno područje otekne, što je uobičajen deo lečenja. Otok se može smanjiti spoljnim hlađenjem dva dana nakon tretmana. Tokom dvonedeljnog perioda oporavka nakon operacije zabranjeno je pušenje, a u mnogim slučajevima ne bi trebalo da se konzumira alkohol pored propisanih antibiotika.


Prestanak pušenja i pravilna oralna higijena

Dugoročni uspeh implantiranih proteza u mnogome zavisi od pacijenta, a odvikavanje od pušenja i temeljna oralna nega uz prave alate su izuzetno važni. Pored četkice za zube, neophodno je koristiti i posebne alate o kojima možete dobiti personalizovane informacije u našoj ordinaciji. Primeri takvih alata su interdentalne četkice i razni zubni konci. Prilikom predaje proteze pokazaćemo i objasniti pravilnu tehniku četkanja i pravilnu upotrebu potrebnih alata.
Stomatološka nega

Kako bi estetika ugrađenih zuba ostala netaknuta pacijenti bi trebali da se podvrgavaju kontroli svakih 3 do 6 meseci, kao i ultrazvučnom uklanjanju zubnog kamenca. U ovom slučaju se takođe proverava integritet tkiva oko implantata. Ako se otkrije početna upala, može se lako otkloniti u ranoj fazi i nema potrebe za strahom od kasnijih komplikacija. Međutim, ako pacijent propusti kontrole, u međuvremenu može doći do većeg gubitka koštane mase, što je mnogo teže lečiti.

Sa čisto stomatološke strane, ugradnja implanta je najbolje rešenje. Ukoliko još uvek razmišljate da li su za vas najisplativiji zubni implanti cena ne bi trebalo da vas brine. Mi koristimo najbolje vrste implantata za zube što uz profesionalnu uslugu garantuje uspešnost.

 
 

 

 

Radno vreme

Kontakt informacije