Fiksna proteza Damon sistem

Zdrav i lep osmeh kod osobe postali su izuzetno važan faktor današnjice pri ostvarenju pozitivnog prvog utiska na druge u društvu. Beli, zdravi i zubi na prvom mestu predstavljaju ono što svaki naš pacijent danas želi, a mi smo tu za njih, da im pomognemo da to i ostvare.

Pogrešno je misliti da ono što se dešava u našim ustima, ostaje samo u ustima. Efekat lošeg položaja zuba vidljiv je na licu. On utiče na položaj usana i mišića lica, što se u velikoj meri može odraziti na vaš izgled.

Ako mislite da možete sakriti nepravilan položaj svojih zuba samo tako što ćete držati usta zatvorenim – varate se!

Na sreću, tu je fiksna proteza koja vam može znatno pomoći. Razlog zbog kog se preporučuje i nosi fiksna proteza nije samo estetske prirode kao što mnogima kao prva ideja pada na pamet.

Pored estetskih, takođe postoje i drugi negativni uticaji poput otežanog održavanja oralne higijene, resorpcije tj. gubitka kosti, problema sa zglobovima, itd. Zbog svega toga javlja se potreba za korišćenjem proteze za ispravljanje zuba.

Zubi koji su pravilno postavljeni u vašoj vilici i njihov međusobni odnos omogućavaju vam ravnomeran prenos sile žvakanja, pri čemu se čuva potporno tkivo zuba, sami zubi i time se sprečava njihovo prekomerno trošenje i propadanje.

Zakažite pregled

Kako taj problem rešava fiksna proteza ?

Fiksna proteza ili ortodontski aparat, jeste sprava koja svojim silama na zube omogućava njihovo pomeranje i postavljanje u pravilan položaj u vilici. Postoji veliki broj ortodontskih aparata različitih namena, a glavna podela jeste na fiksne i mobilne ortodontske aparate.

U zavisnosti od uzrasta pacijenta, vrste nepravilnosti sa zubima i mogućnosti ispravljanja, zavisi i koja vrsta ortodontskog aparata će se koristiti. Fiksna proteza sastoji se od bravica koje su na zubima i žice koja povezuje te bravice.

Bravice su elementi koji se za zube pričvršćuju uz pomoć specijalnog lepka i poseduju žleb u koji se smeštaju žice. Žica sa svojim elastičnim svojstvima koje poseduje, stvara ortodontsku silu i uzrokuje ispravljanje zuba i njihovo pomeranje u vilici.

Intenzitet sile na zube zavisi od same žice, tj njene debljine, materijala i oblika. Ranije su se bravice pravile od metala, a danas one sve se češće bivaju keramičke, kao i kompozitne bele bravice. 

Bele bravice su estetski prihvatljivije od metalnih jer su same po sebi prilagođene boji zuba. Međutim, postoje i novi sistemi ortodontskih bravica fiksne proteze, poput sistema Damon proteze koji nude komfor kao i efikasne rezultate.

Doktorka specijalista ortopedije vilica iz naše ordinacije  je sertifikovana za Damon sistem protezeDamon proteze pogodne su za pacijente u svim uzrastima. 

Bilo da su u pitanju proteze za zube za odrasle ili proteze za decu, ortodontski aparati su svakako najbolji izbor za nov i zdrav osmeh. 

 

Oralna higijena prilikom nošenja fiksne proteze

Prilikom nošenja fiksne proteze higijena usta i zuba je od velike važnosti. Ono što preporučujemo jeste da je poželjno temeljno pranje zuba nakon završetka svakog obroka. 

Takođe, po potrebi, preporučujemo i korišćenje pomoćnih četkica kao što su sulkusna i interdentalna četkica. Ukoliko vašu oralnu higijenu zuba ne održavate pravilno i redovno, postoji rizik od trajnog oštećenja vaših zuba i desni.

 

Kako se postavlja fiksna proteza?

  1. Pacijentu se u našoj ordinaciji nakon ortodontskog pregleda uzimaju otisci vilica
  2. Nakon toga se pristupa analizi modela i određenih rendgenskih snimaka. 
  3. Pre postavke fiksne proteze potrebno je sanirati sav karijes i ukloniti zubni kamenac.
  4. Ponekad, ukoliko je indikovano, potrebno je odraditi neku manju hirušku intervenciju frenektomiju ili terapiju recesije.
  5. Nakon postavke fiksne proteze pacijent dobija sva potrebna uputstva o načinu žvakanja, izbegavanju određenih stvari u ishrani i, što je najvažnije, detaljnom održavanju oralne higijene

Napomena: Bitno nam je da pacijenti sa fiksnom protezom u ustima i nakon terapije imaju zdrave zube.

ortodonska-terapija-damon-sistem-pre-posle

Koliko košta fiksna proteza?

Specijalistički pregled4.000,00 rsd
Fiksni ortodontski aparat-metalne bravice89.000,00 rsd
Fiksni ortodontski aparat-estetske bravice118.000,00 rsd
DAMON fiksni aparat metalne bravice118.000,00 rsd
DAMON fiksni aparat estetske bravice148.000,00 rsd

Fiksne proteze - rezultati (pre i posle)

Radno vreme

Kontakt informacije