Lečenje kanala korena

Lečenje kanala korena zuba ili endodontska terapija predstavlja narodski rečeno ,,vađenje živca” zuba. Vrlo je važno da se obavi na vreme, jer se tako zub spasava od vađenja. Svaki zub ima različit koren zuba. Uobičajeno, sekutići, očnjaci i pretkutnjaci imaju jedan koren, dok kutnjaci imaju dva ili tri korena. Ceo postupak se obavlja potpuno bezbolno, uz anesteziju.

Cenovnik

Endodontsko lečenje jednokanalnih uz laser terapiju

4.000 RSD

Endodontsko lečenje dvokanalnih uz laser terapiju 

5.000 RSD

Endodontsko lečenje višekanalnih uz laser terapiju

6.000 RSD

Mašinsko lečenje jednokanalnih zuba uz laser terapiju 

5.000 RSD 

Mašinsko lečenje dvokanalnih zuba uz laser terapiju 

6.000 RSD

Mašinsko lečenje višekanalnih zuba uz laser terapiju

7.000 RSD

Vitalna i mortalna ekstirpacija

2.800 RSD

Revizija punjenja

4.500 RSD

Lečenje gangrene uz laser terapiju (1 seansa)

2.500 RSD

Zakažite pregled

Kada je potrebno lečenje kanala korena zuba ?

Najčešći uzrok lečenja kanala je karijes zuba koji nije uklonjen na vreme nego je napredovao i zahvatio živac kanala korena zuba. Kada dođe do toga, u kanalu korena zuba se skupe bakterije, raspadnuti organski sastojci i razni toksini koji izazovu jaku upalnu reakciju zuba, odnosno otok i bol. Tada je neophodno izvršiti lečenje kanala korena zuba, odnosno odstraniti sve bakterije i toksine.


Specifičan problem kod bakterijske infekcije korena zuba jeste u tome što telo ne može samo, uz pomoć belih krvnih zrnaca, da se odbrani od ove infekcije. To je zbog toga što je infekcija locirana unutar korena zuba, zbog čega dolazi do brzog propadanja krvnih i limfnih sudova u komori pulpe, usled čega ubrzo dolazi do velikog i nesnosnog bola. Jedini način da se to reši jeste lečenje zuba, odnosno lečenje kanala korena zuba kao izvora infekcije.

 

Indikacije za endodontsku terapiju

Problematičan živac zuba koji treba otkloniti može se otkriti na razne načine. Pre svega slučajno, ako vršite snimanje zuba, kada stomatolog pored zuba koji se tretira na rendgenskom snimku otkrije i okruglasto rasvetljenje na vrhu korena drugog zuba. To zapravo znači da postoji šupljina u koštanom tkivu izazvana infekcijom unutar kanala korena zuba. U tom slučaju je zub avitalan i potrebno je lečenje zuba. Takođe, ako primetite belu tačkicu na desnima iznad zuba koja podseća na bubuljicu, a koju stomatolozi nazivaju fistulom, obavezno se odmah javite stomatologu da izvrši lečenje kanala korena tog zuba. Isto važi i ako primetite da Vaš zub menja boju, najčešće potamni. Odmah posetite stomatologa. Takođe se dešava da, dok se vrši lečenje karijesa nekog zuba, stomatolog dijagnostikuje oboleli živac i odmah sprovede i lečenje kanala korena zuba.

Ukoliko ste primetili neku od ovih indikacija, ne gubite vreme, pozovite nas i zakažite pregled.

 

Kako se obavlja lečenje kanala korena?

Ceo postupak se sprovodi pod anestezijom, bezbolan je. Najpre se vrši trepanacija, odnosno skidanje krova pulpe, uklanjanje koronarne pulpe i otvaranje ulaza u kanal korena ili kanale korena. Zatim se vrši ekstirpacija pulpe, odnosno čićenje kanala zuba ili mehanička obrada kanala kojom se uklanjaju izazivači infekcije. U tu svrhu se koristi irigator, koji predstavlja hemijsku supstancu kojom se otklanjanju organski i neorganski sadržaji unutar kanala zuba. Nakon ovakve mehaničko medikamentizne obrade kanala u određenim situacijama upotrebljavamo dentalni laser. Laser ima antibakterijsko dejstvo zbog čega je izuzetno pogodan za čišćenje kanala. Velika efikasnost ove metode posledica je činjenice da laserska svetlost dopire do svih delova kanala korena, pa su rezultati čišćenja maksimalni.

Kada se završi čišćenje kanala zuba, sledi punjenje njegovih kanala. U tu svrhu se koriste specifične paste i gutaperka kočići koji se ubacuju u kanal zuba. Kada se izvrši punjenje kanala zuba, on je hermetički zatvoren, čime je sprečena nova infekcija tog zuba. Po završetku endodontskog lečenja, kavitet se zatvara definitivnim materijalima i Vaš zub je spasen.

U slučaju da postoji periapikalna lezija, odnosno upalni proces na vrhu korena zuba, lečenje zuba se može izvršiti na dva načina. Konzervativan metod je lečenje kanala korena zuba aplikacijom medikamenata u kanal koren, što se sprovodi u nekoliko faza. Drugi način je hirurški, ukoliko je prvi neizvodljiv. Tada se vrši  apikotomija, odnosno resekcija korena zuba. U pitanju je intervencija kojom se odignu desni i ukloni upalni proces i cista u kosti. Naravno, lečenje zuba se uvek vrši pod anestezijom.

Ono što naši stomatolozi takođe praktikuju prilikom lečenja kanala korena, jeste mašinska obrada kanala korena zuba, čime se infekcija iz kanala korena zuba mnogo lakše i brže uklanja. Takođe, prilikom mašinske obrade veći je procenat dezinfekcije kanala i samim tim životni vek zuba se znatno produžava. 

Za lečenje kanala korena zuba cena zavisi od toga koji zub je za endodontsku terapiju, tj. koliko zub ima kanala korena. Avitalne, tj. lečene zube je nekad nakon intervencije potrebno ojačati specijalnim kompozitom sa fiberglas vlaknima, ili fiberglas kočićem, livenom nadogradnjom ili krunicom – ukoliko nema dovoljno preostale zubne supstance.

Anatomija zuba

Svaki zub ima tvrde spoljne strukture (gleđ, dentin i cement) i meka tkiva (pulpa). Upravo se u pulpi nalazi takozvani živac, odnosno nerv zuba, kao i krvni i limfni sudovi, vezivno tkivo i određene ćelije. Živac zapravo vezuje vrh korena zuba sa okolnim tkivom, a zatim se pruža duž celog kanala korena zuba i ulazi u unutrašnji deo krunice zuba, takozvanu komoru pulpe. Poznato je da je zubni nerv izuzetno važan za svaki zub, jer omogućava njegov rast. Međutim, on ima i funkciju kada zub završi razvoj, a to je senzorska ili nadražajna funkcija zuba da reaguje na toplo, hladno, slatko i pritisak.

Radno vreme

Kontakt informacije