Lečenje mlečnih zuba

Prvi zubi ili mlečni zubi su radost i muka svakog roditelja. Nicanje mlečnih zuba je kod svake bebe različito. Neko opšte pravilo je da mlečni zubi počinju sa rastom oko 5-6 meseca života i nastavljaju sa rastom do treće godine života kada deca imaju 20 mlečnih zuba. 

Nicanje mlečnih zuba kod beba može biti bolno. Postoje razni gelovi koji olakšavaju deci nicanje mlečnih zuba, kao i tabletice Dentokind koje smanjuju inflamatornu reakciju desni tokom nicanja.

Cenovnik

Prvi pregled ii instrukcije o pravilnoj higijeni

3.000 RSD

Zalivanje fisura mlečni zub

2.500 RSD

Zalivanje fisura stalni zub

3.000 RSD

Impregnacija zuba fluoridima

2.500 RSD

Vađenje mlečnog zuba

2.000 RSD 

Komplikovano vađenje mlečnog zuba

4.000 RSD

Kompozitni ispun na mlečnom zubu

4.500 RSD

Uklanjanje mekih naslaga

2.000 RSD

Zakažite pregled

Zašto je bitno lečiti mlečne zube ?

Dečiji zubi ili mlečni zubi se leče iz više razloga. Jedan od bitnijih je taj što se ispod svakog mlečnog zuba nalazi i zametak, početak stalnog zuba. Mlečni zubi čuvaju mesto stalnim zubima. Nelečeni zubi vrlo često su i uzrok raznih infekcija praćenih bolom i otokom.Veći broj karijesnih mlečnih zuba stvara probleme sa varenjem hrane kod male dece. Drugari male dece umeju da budu i vrlo surovi ukoliko su karijesom zahvaćeni svi prednji zubi. Deca sa lepim osmehom su zato mnogo samouverenija i zadovoljnija.

Karijes se veoma rano javlja kod male dece. Vrlo često je posledica loših navika, neadekvatne ishrane, a vrlo često i neobaveštenosti samih roditelja o značaju mlečnih zuba.

Period za prvi pregled stomatologa za malu decu je od početka nicanja zuba do treće godine, jer se tada polako uči pravilna tehnika pranja zuba, stvara svest o higijeni usne duplje i smanjuje strah od zubarske stolice.

Kada treba početi sa korišćenjem četkice za zube i kada treba početi sa higijenom dečijih zuba?

Nicanjem prvih sekutića dovoljno je korišćenje gaze za čišćenje mlečnih zuba, a od druge godine se preporučuje obavezno korišćenje četkice i dečije paste za zube sa floridom sa malim namazom na četkici.

Šta je zalivanje fisura?

Jedna od veoma efikasnih metoda lečenja mlečnih zuba je zalivanje fisura. To je odlična preventivna metoda sprečavanja nastanka karijesa pogotovo na mlečnim bočnim zubima četvorkama i peticama. Fisure su udubljenja na zubima u kojima se zadržava hrana i bakterijski plak. Stavljanjem zalivača u fisure stvara se barijera za štetne spoljašnje faktore.Potpuno je bezbolan postupak i traje pet minuta.

Zalivanje fisura je jako bitno uraditi i na mlečnim zubima i na stalnim zubima. Pri nicanju prvih stalnih šestica, otprilike sa šest godina, jako je bitno zalivanje uraditi što pre kako bi se mogućnost stvaranja karijesa svela na minimum. Poslednji mlečni zub se zamenjuje stalnim tek sa 11-12 godina pa ih je zato potrebno čuvati i imati zdravima. Vrlo je bitno naglasiti da jednom zaliven zub nije otporan na karijes zauvek i da ga treba kontrolisati jednom na tri, pa onda na šest meseci.

Dečiji zubi su osetljivi, deca su osetljiva i jedna od važnih uloga roditelja je izbor stomatologa i stomatološke ordinacije koja je deci zanimljiva i dopada im se. 

Radno vreme

Kontakt informacije