Operacija frenuluma frenektomija

Frenektomija je operacija frenuluma (resice u usnoj duplji) kojom se frenulum odstranjuje. Do potrebe za odstranjivanjem frenuluma dolazi samo u određenim situacijama kada je on izraženiji i pravi određene probleme. Ti problemi nisu ozbiljnije prirode, ali mogu dovesti do određenih smetnji u detinjstvu ili starijem dobu.

Cenovnik

Frenektomija

8.000 RSD

Frenektomija laserom

12.000 RSD

Zakažite pregled

Šta je frenulum i koje vrste frenuluma postoje?

Frenulumi su fibrozni izraštaji u usnoj duplji. Ovi izraštaji poznati su i kao resice. Oni su potpuno normalna tvorevina koju svako ima. Nalaze se na nekoliko mesta u usnoj duplji, zbog čega možemo razlikovati tri vrste frenuluma: lingvalni, labijalni i bukalni.

Lingvalni frenulum (frenulum jezika) nalazi se ispod jezika. On povezuje jezik sa podom usne duplje. Lako je uočljiv: ukoliko podignete jezik videćete resicu i ta resica predstavlja lingvalni frenulum.

Labijalni frenulum nalazi se ispod usne. On spaja usnu sa alveolarnim grebenom vilice. Možete ga videti ukoliko dovoljno podignete usne.

Bukalni frenulum nalazi se na stranama usne duplje. On spaja obraz i alveolarni greben.

Kao što je rečeno, frenulumi su normalna tvorevina i samo u određenim situacijama mogu da prave problem. Najveći broj problema prave lingvalni i labijalni frenulum.

Operacija frenuluma

Operacija frenuluma (frenektomija) je zahvat kojim se odstranjuje previše izraženi frenulum ili kratak frenulum čime se rešavaju svi pomenuti problemi. Ova operacija je gotovo rutinska, bez ikakave mogućnosti komplikacija. Traje oko 15 minuta, a postoperativni period je vrlo kratak.

Glavni razlog zbog čega je ova operacija jednostavna i bezopasna je dentalni laser koji se koristi tokom intervencije. Laser u stomatologiji ima dosta široku primenu, jer pruža brojne olakšice i pogodnosti pre svega za pacijente.

Kada je reč o frenektomiji, uz dentalni laser čitava intervencija je gotovo bezbolna za pacijente. Najčešće je dovoljna samo upotreba površinskih anestetika u obliku spreja. Uz to, upotreba lasera omogućuje skoro potpuno odsustvo krvarenja, jer njegovi zraci podstiču koagulaciju. Pored ovih pogodnosti, laser pruža i stomatologu bolje uslove za rad. Zbog odsustva krvarenja moguće je napraviti izuzetno precizne rezove.Nakon frenektomije laserom rana se ne ušiva pa je zbog odsustva šavova olakšano stanje pacijentu nakon intervencije.

Kao i operacija frenuluma, oporavak je takođe brz i jednostavan. Rana zarasta za desetak dana uz skoro potpuno odsustvo bolova. Zbog svega ovoga, frenektomija laserom je izuzetno sigurna i efektivna metoda što je naročito važno kada su deca pacijenti.

Stomatološka ordinacija Dental Vortex pruža uslugu operacije frenuluma klasičnom hiruškom i laserskom metodom. Ukoliko vam je potrebna pomoć, slobodno se javite i saznajte detaljnije informacije.

 

Problemi do kojih izraženi frenulum može da dovede

Frenulum dovodi do problema ukoliko je manje ili više razvijen od uobičajenog nivoa. U zavisnosti od toga koja vrsta frenuluma je u pitanju, javljaju se drugačiji problemi.

Osnovni problem koji se javlja kod lingvalnog frenuluma je takozvani kratak frenulum. Ova pojava dovodi do slabije pokretljivosti jezika što najčešće može dovesti do problema sa govorom kod dece. Deca sa kratkom podjezičnom resicom mogu imati problem sa izgovaranjem određenih glasova što se u krajnjoj liniji odražava i na njihovu sposobnost govora.

Osim u detinjstvu, kratak lingvalni frenulum može stvarati problem i odraslima ukoliko im je potreban protetski rad. Naime, kratak frenulum onemogućuje stabilnost protezi budući da se ona stalno odiže pri pomeranju jezika.

Sa druge strane, i izraženi labijalni frenulum može imati nezgodne posledice. Ukoliko je labijalni frenulum pripojen blizu centralnih sekutića (jedinica) onda se može javiti preveliki razmak između tih zuba. Mnogo veći problem do koga ova situacija može da dovede je recesija (povlačenje) desni što u krajnjoj liniji dovodi do paradontopatije.

Kod odraslih, izraženi labijalni frenulum može predstavljati problem kod izrade protetskog rada. Naime, može se desiti da zbog izražene resice gornja proteza ne može da nalegne onako kako bi trebalo.

Ukoliko se javi neki od ovih problema koji donosi izraženi frenulum, operacija se u svakom slučaju preporučuje kao najbolje rešenje.

Operacije frenuluma - iskustva

Radno vreme

Kontakt informacije