Injectable viniri – kompozitni viniri

Injectable viniri (kompozitni viniri) predstavljaju revoluciju u rekonstrukciji zuba. Tehnika injectable vinira je minimalno invazivna i može se koristiti i za estetsku i za funkcionalnu rekonstrukciju. To je jednostavna, brza i pouzdana tehnika koja se može koristiti kako u ordinacijskim tako i u kliničkim uslovima. Kompozitna smola se ubrizgava u defekt i veže za nekoliko minuta, obezbeđujući jaku i izdržljivu restauraciju.

Zakažite pregled

Prednosti i mane injectable vinira

Zbog povoljnih svojstava tečnog kompozita pri rukovanju i oblikovanju, kompozitni injectable viniri su savremeni stomatološki trend koji pruža fantastične estetske rezultate i funkcionalnost zuba.

Stomatolog može sa voštanog otiska u potpunosti da prenese detalje kao što su ugao linije, oblik zaobljenja i položaj ruba svakog zuba i tako stvori efekat potpuno prirodnih zuba na kojima ništa nije rađeno.

Prednost u odnosu na klasične vinire je bolji i dugotrajniji rezultat, za kraće vreme. Pacijent pre same izrade vinira može da vidi kako će izgledati njegov osmeh.

Prednost u odnosu na keramičke vinire je njegova reparabilnost i niža cena. Ukoliko vremenom dođe do frakture vinira kod injectable vinira, uz pomoć silikonskog ključa se brzo i lako može reparirati slomljeni deo, dok se kod keramičkog mora ukloniti ceo vinir i napraviti novi.

Što se tiče same estetike, prednost ipak moramo dati keramici i keramičkim vinirima. Ako se pacijent plaši igle, injectable vinire je moguće uraditi bez ikakve anestezije, a kompozitni tečni materijal omogućava maksimalnu poštedu zubne gleđi i minimum brušenja.

Osim injectable vinira, tečna kompozitna smola može se koristiti za sanaciju slomljenih zuba i dugoročne restauracije zuba. Sam injectable kompozit je odličnih mehaničkih karakteristika, izvrsne čvrstoće i otpornosti na trošenje. Dugotrajna estetika kompozitnih vinira može da zahvali izvrsnom zadržavanju sjaja i odličnoj postojanosti boje.

Šta su injectable viniri?

Postoji mnogo vrsta faseta koje su dostupne za stomatološku upotrebu, a injectable viniri su jedno od najnovijih dostignuća u stomatologiji. Ova metoda je mnogo brža i manje invazivna od tradicionalnog fasetiranja zuba, a ima i potencijal da bude stabilnija jer nema potrebe za trajnom vezom između zuba i fasete.

Injectable viniri su nova vrsta dentalne nadoknade koja se pravi od plastične smole i staklenih vlakana. Ovi viniri se mogu koristiti za ispravljanje manjih kozmetičkih problema kao što su okrnjeni zubi, pukotine i promena boje na zubima. Takođe su veoma tanke i mogu se zalepiti za zube u samo jednoj poseti stomatologu. Ove fasete su napravljene da izgledaju kao prirodni zubi i mogu biti dizajnirane tako da liče na vaše prirodne zube.

Pored toga, viniri su veoma jaki, izdržljivi i veoma otporni na pucanje i lomljenje. Tokom konsultacija, razgovaraćemo o vašim opcijama za fasete i kreirati prilagođeni plan lečenja. Takođe ćete dobiti detaljnu procenu troškova.

Proces postavljanja injectable vinira

Injectable viniri se postavljaju u jednoj poseti vašem stomatologu. Proces počinje konsultacijom tokom koje će vaš stomatolog razgovarati o vašim ciljevima lečenja i proceniti vaše oralno zdravlje. Ako ste dobar kandidat za injectable vinire, vaš stomatolog će uzeti otisak vaših zuba koji će se koristiti za pravljenje voštanog modela. Otisak se uzima u veoma kratkom roku, jer se materijal brzo steže oko zuba, stvarajući kalup za novi model. Na modelu, tehničar pravi voštani model budućeg osmeha.

Nakon dobijanja kalupa vaš zubar će postaviti vinire na ležište, koje se postavlja na vaše zube. Vaši novi viniri se zatim uklanjaju iz ležišta i poliraju do visokog sjaja. Jedna od prednosti ove tehnike je da pacijent zajedno sa stomatologom može da utiče na izgled svojih zuba.

Nije svaki stomatolog obučen i specijalizovan za ugradnju kompozitnih vinira. Osim stručnosti i posebnih edukacija, važan je i osećaj za estetiku i umetnost stvaranja zuba što sličnijih prirodnim, zato je naš tim pravi izbor za Vas! Osobine materijala kojim se radi ova vrsta intervencije – tečnog kompozita – omogućavaju prenos svakog pojedinačnog detalja sa voštanog otiska na vaše zube. Uz stalni napredak materijala i tehnike, injectable viniri sada nude pouzdanost i trajnost sličnu onoj koja se postiže sa konvencionalnim kompozitnim vinirima, uz puno manje brušenja zuba i mnogo bolji estetski utisak.

Cenovnik

Injectable viniri

12.000,00 rsd

Najčešće postavljana pitanja

Znamo da nije lako učiniti taj korak i posetiti stomatologa. Zato želimo da vam olakšamo odluku, ukoliko se lomite oko inicijative u vezi novog osmeha!

  • Jesam li ja kandidat za injectable vinire?

Na žalost nisu svi kandidati za injectable vinire. Oni sa preterano iskrivljenim zubima možda neće moći da imaju koristi od ovog tretmana. Kvarni zubi takođe prvo zahtevaju popravku, i tek nakon toga možemo znati da li je moguća postavka vinira.

  • Na koje zube mogu injectable viniri da se postave?

Iako se viniri mogu postaviti na sve zube, za tim nema potrebe. Najbolje je vinire postaviti na zube koji se vide tokom vašeg osmeha – a to je kod svakog individualno. Neko tokom smejanja pokaže ceo red blistavih zuba, dok drugi tek nekoliko. 

Uz to, na molare se ne preporučuje postavka vinira jer zbog žvakanja trpe mnogo više, te je lakše da dođe do oštećenja na vinirima.

  • Kako viniri ne otpadnu sa zuba?

Pravilno lepljenje vinira je ključ njihove postojanosti i izdrživosti. Ukoliko se pravilno nalepe na zube, oni preuzimaju ulogu spoljašnjeg sloja zuba. 

  • Mogu li zubi istrunuti ispod vinira?

Ono što najviše muči naše pacijente jeste pitanje da li zubi mogu da trule ispod vinira. Ukoliko su zubi bili zdravi i zalečeni pre postavke, ukoliko su pravilno postavljeni i ukoliko pacijent vodi računa kako o njihovom tako i o održavanju svojih zuba, do truljenja neće doći.

  • Da li ću od vinira imati zadah?

Prosto i jednostavno rečeno, ne. Ako održavate oralnu higijenu do zadaha neće doći.

  • Da li će viniri vremenom požuteti?

Dok kompozitna smola teže dobija boju od prirodnih zuba, vremenom prekomerno pušenje, unošenje kafe i drugih pića koja farbaju (čaj, kola, vino itd.) mogu prouzrokovati da izgubi svoju belinu.

  • Kako da sačuvam belu boju vinira?

Površinske mrlje se mogu razviti dužim izlaganjem i prekomernim unosom pigmentirane hrane i pića. Iako deluje drastično, ukoliko želite dugo zadržati belinu vinira, potrebno je smanjiti unos navedenih namirnica i pića. Takođe, jako je važno da održavate oralnu higijenu (redovno i pravilno pranje zuba, korišćenje zubnog konca itd.) i naravno, važna je redovna poseta stomatologu.

  • Koliko dugo traju injectable viniri?

Ovim vinirima je prosečan vek trajanja oko 10 godina. Naravno, uz savete stomatologa i redovno održavanje oni mogu mnogo duže da traju.

  • Koja je cena injectable vinira?

Cena injectable vinira je 12.000,00 dinara. Cenovnih ostalih usluga možete pogledati ovde.

Radno vreme

Kontakt informacije