Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja

Nije utvrđen tačan uzrok zbog koga nastaju afte u ustima. Međutim, primećeno je da pojava afti prati pad imuniteta, nedostatak vitamina, nedostatak minerala, preosetljivost na hranu, povreda (ugriz) jezika ili unutrašnje strane obraza, veštačka vilica (ili zub) koja žulja, nepravilno pranje zuba, stres, bakterijske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije, alergije, umor, početak menstruacije, loša ishrana. Takođe se smatra da afte u ustima uzrokuje i genetska predispozicija.
Kao najbolji vid prevencije preporučuje se pre svega jačanje imuniteta.

 
 

 

 

Cena popravke zuba pre svega zavisi od vrste popravke koja je potrebna i materijala koji se koristi. Na primer, cena tretmana za lečenje karijesa zavisi od stepena prodiranja karijesa u dubinu zuba i površine zuba koju je karijes zahvatio. Plombe koje koristimo su dugotrajne, kvalitetne, odlicnih estetskih i mehanickih karakteristika. Za više informacija, možete nas kontaktirati.

Grubo rečeno, protetski rad uglavnom traje između 5 i 10 godina. Koliki tačno će biti vek trajanja protetskog rada zavisi od više faktora. Na prvom mestu je svakako kvalitet izrade protetskok rada. Zatim, od izuzetne važnosti je i pravilno održavanje oralne higijene kao i odlazak na redovne kontrole kod stomatologa. Dakle, koliko će trajati protetski rad je individualno, ali u velikoj meri zavisi od ponašanja pacijenta.

Izbeljivanje zuba nije štetan tretman. Studije su pokazale da savremeni preparati za izbeljivanje zuba ne izazivaju oštećenje zuba, gingive, plombe, niti protetske nadoknade (mostovi, krunice). Danas postoji više metoda za izbeljivanje zuba. Od tih metoda u krajnjoj liniji zavisi kakav je efekat i kolika je cena izbeljivanja zuba. U svakom slučaju, najbolja i najsigurnija opcija je da izbeljivanje zuba prepustite stomatologu. Stručni tim Dental Vortexa vam stoji na raspolaganju. Kontaktirajte nas.

Iako nije obavezno, sive amalgamske plombe je preporučljivo menjati. Naime, one u svom sastavu sadrže živu, koja je otrovan metal. U određenim situacijama, postoji mogućnost da se živa oslobađa iz plombe što može biti štetno. Ali, količine koje se oslobađaju su izuzetno male, pa opasnost nije alarmantna.

Bez obzira na tu činjenicu, pošto postoji alternativa amalgamskim plombama u vidu belih plombi, onda je zamena preporučljiva. Dodatni razlog za zamenu amalgamske plombe može biti taj što se ispod njih najčešće pojavljuje karijes. Zbog toga je najbolje da zakažete pregled i čujete savet stomatolga.

Paradontopatija ili paradentoza je oboljenje potpornog aparata zuba koje se ne može u potpunosti izlečiti. Postoje terapije koje mogu usporiti napredak oboljenja i tako poboljšati situaciju. Najbolji vid terapije je prevencija.
Ukoliko je paradontopatija u početnom stadijumu (upala desni – gingivitis), onda se pristupa uklanjanju zubnig kamenca, zaostalog plaka i patogenih mikroorganizama. Nakon toga je od izuzetne važnosti pravilno vođenje oralne higijene.

U poodmaklim fazama paradontopatije, terapija podrazumeva hiruršku intervenciju (režanj operacija). Tada se ugrađuje veštačka kost, a PRF preparatima se podstiče njena regeneracija. Na taj način se mogu sprečiti najgore posledice ovog oboljenja.

Cena implanta zuba pre svega zavisi od kvaliteta implanta. Implanti koji se koriste u Dental Vortexu su proizvod svetske poznate kompanije. Kvalitet ovih implanata je potvrđen kroz razna klinička istraživanja. Napravljeni su od titanijuma i cirkonijuma što utiče na skraćivanje perioda osteintegracije.
Kada se u obzir uzmu ove činjenice o kvalitetu, ispostavlja se da je cena implanta zuba u Dental Vortexu izuzetno povoljna. Za više informacija, možete nas kontaktirati.

Neprijatan zadah iz usta se može javiti kao posledica različitih uzroka. Pre svega on se može javiti kao posledica nekog problema iz usta ili kao posledica problema digestivnog sistema (želudac, creva). Ono što u ustima može figurirati kao uzrok neprijatnog zadaha je neko od oboljenja: oboljenje zuba, desni (paradontopatija), afte, infekcije. Osim oboljenja, zadah iz usta može biti uzrokovan lošom oralnom higijenom, tačnije bakterijama iz ostataka hrane koji se talože na zubima.

Upala desni (gingivitis) je oboljenje koje je uzrokuje dentalni plak koji je pun bakterija. Upala desni je „tiho“ oboljenje, pa se simptomi često slabo primećuju. Osnovni simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje su: meke, crvene i otečene desni. Jedan od jasnijih simptoma je krvarenje desni. Ukoliko se ne leči na vreme, ovo oboljenje može dovesti do ozbiljnijih kao što su pradontopatija, povlačenje desni ili, kao krajnji stadijum oboljenja, gubitak zuba.

Radno vreme

Kontakt informacije