Keramičke fasete za zube

Želite blistavo beli osmeh i biserni niz zuba, ali pritom biste da zadržite sopstvene zube? Mi imamo idealno rešenje – keramičke fasete.  

Jednostavno i brzo se postavljaju, dugo traju, a efekat je toliko prirodan i lep da ćete biti oduševljeni novim izgledom

Cenovnik

Faseta (viniri) keramička

28.000 RSD

Injectable vinir

12.000 RSD

Kompozitna faseta

6.500 RSD

Zakažite pregled

Zašto izabrati fasete za zube?

Fasete za zube, tj. viniri, zaista su odlično rešenje za sve one koji imaju zube, ali žele da poprave njihov izgled. U kombinaciji sa bezmetalnim krunama ili mostovima za one zube koji se moraju nadoknaditi, fasete za zube predstavljaju čak idealno rešenje, posebno kada su u pitanju prednji zubi. 

Takođe, za fasete na zubima cena je pristupačna, a što je najvažnije, imaćete savršene, blistave zube čak 5-10 godina! Higijena faseta za zube je potpuno ista kao i za prirodne zube. Međutim, bilo da se opredelite za kompozitne fasete za zube ili za keramičke fasete, moraćete da se odreknete prejakog odgrizanja hrane ako želite da vaše fasete za zube ostanu lepe dugo godina.

Kao što ste videli, fasetiranje zuba je lako i brzo, vek trajanja faseta za zube je dug, cena je pristupačna, a higijena je ista kao i kod prirodnih zuba. Prema tome, ako želite blistavo bele i ravne zube kojima će se svi diviti, fasete za zube su pravo rešenje za Vas!

Na veoma elegantan način, bez obimnog brušenja i diskomfora pacijenta, možemo zube preoblikovati, produžiti, proširiti ili im promeniti boju (najčešće kod težih tetraciklinskih i drugih prebojenosti). Celokupan osmeh sa vinirima dobija na lepoti.

Od čega se prave viniri tj. fasete za zube?

Metode i materijali koji se koriste u stomatologiji se prilagođavaju savremenoj tehnologiji. Zahvaljujući tome, stomatologija svakim danom sve više napreduje. 

Fasete za zube tj. viniri izrađuju se od keramike ili kompozita i samim tim postoje dve vrste vinira. Fasete od kompozita izrađuju se od istog materijala kao i plomba i zbog toga zahtevaju eventualne korekcije. 

Iz tog razloga je faseta za zube napravljena od keramike mnogo bolje estetsko rešenje, a takođe i mnogo duže traje.

Kako se postavljaju fasete

Postupak postavljanja zavisi od toga za koju se vrstu faseta za zube opredelite – keramičke fasete ili kompozitne fasete za zube. Prvenstveno se vrši pregled zuba, da bi se u dogovoru sa vama izabralo najbolje rešenje. 

Krajnji cilj nam je isti – vaš prelep osmeh i zadovoljstvo našom uslugom. Ako se opredelite za fasete za zube od kompozita, sve je gotovo u istom danu

Za vrlo kratko vreme izaći ćete iz ordinacije sa potpuno novim zubima. Ukoliko želite fasete bez brušenja zuba ili sa minimalnim brušenjem zubne supstance, kompozitna faseta za zube za vas je pravo rešenje. 

Takođe, za kompozitne zubne fasete cena je vrlo pristupačna i nešto niža nego za keramičke fasete. Kada se zub malo izbrusi, ako ima potrebe, nanosi se sloj po sloj kompozita i zub se oblikuje prema vašoj zelji. 

Rok trajanja kompozitne fasete za zube je 5 godina. Međutim, može se desiti da vremenom kompozitna faseta za zube promeni boju.

Drugo, bolje rešenje, jesu keramičke fasete, koje se nešto duže izrađuju (nekoliko dana), ali takođe i duže traju – do 10 godina ako se pridržavate naših uputstava za korišćenje. Fasetiranje zuba moze biti sa brušenjem zuba ili bez njega, zavisi od stanja u ustima, tj. oblika, položaja i boje zuba. 

Ako je potrebno, brusi se samo oko 0,5 mm. Pored toga što su porcelanske fasete mnogo trajnije, one izgledaju prirodnije i mnogo su otpornije na promenu boje. 

Za keramičke fasete cena je nešto viša nego za kompozitne fasete za zube, ali i dalje vrlo pristupačna. Osim toga, ovo je investicija koja se uvek isplati. 

Zar ima nešto lepše na licu od blistavog osmeha i belih pravilnih zuba?

Kada se koriste keramičke fasete i šta su viniri?

Keramičke fasete su isto što i viniri i predstavljaju idealno rešenje ako želite da promenite boju, oblik i položaj zuba i predstavljaju estetske zubne nadoknade.

Čine najmanje invazivnu metodu kojom se skoro potpuno čuva zubna supstanca, a istovremeno dobija biserni niz zuba i blistav osmeh.

Keramička faseta je zapravo tanka ljuspica koja prekriva prednju vidljivu površinu zuba i sečnu ivicu zuba dajući zubu novi oblik, boju i položaj.

Ponekad je potrebno da se pokrije i deo unutrašnje ili bočne površine zuba.

Keramičke fasete su idealno rešenje ako imate sve zube, ali želite da oni izgledaju lepše. Fasete se postavljaju isključivo na prirodne zube i koriste se kada su zubi na broju, zdravi i ispravljeni, ali su požuteli, okrnjeni ili različite visine.

Iako se keramičke fasete obično koriste za prednje zube, možete da ih stavite na sve zube. Međutim, keramička faseta može se staviti samo na ceo zub, koji nije obrušen za zubnu krunu.

Keramičke fasete se na zube dodaju cementiranjem čineći da oni izgledaju identično i perfektno. Takođe, viniri nisu samo estetski dodatak, već zahvat kojim se povećava funkcionalnost zuba i njihova čvrstina.

Ukoliko zubi nisu dovoljno poravnati, preporučuje se nošenje proteze pre nego što se na zube postave fasete. Postavljanjem navlake ili mosta rešava se problem nedostatka nekog od zuba u vilici pre postavljanja faseta.

Kombinujući keramičke fasete i krunice dobićete željeni izgled i blistavo beli osmeh. Keramičke fasete se drugačije nazivaju i keramički viniri i odlično su rešenje ukoliko želite da:

  • promenite oblik i boju zuba
  • sakrijete blage nepravilnosti položaja zuba
  • prekrijete oštećenje zuba
  • produžite kratke zube
  • ulepšate osmeh

 

Prednost keramičkih u odnosu na kompozitne fasete

Prednost keramičkih faseta u odnosu na kompozitne, jeste prvenstveno trajnost i sama estetika zuba. Keramičke fasete su te koje ne menjaju boju vremenom, dok kompozitne fasete menjaju. 

To je ujedno i najveća prednost keramičkih faseta. Takođe, finalni izgled zuba se razlikuje jer keramičke fasete izgledaju mnogo bolje i kvalitetnije (što i jesu) od kompozitnih faseta.

Faktor po kome su kompozitne fasete bolje od keramičkih, jeste što keramičke fasete iziskuju više poseta stomatologu, dok se kompozitne fasete postavljaju isti dan. Cena keramičkih faseta je kratkoročno posmatrajući viša, međutim na duže staze one su daleko isplativije i zato su naša najčešća preporuka.

Pri izradi zubnih faseta koristimo isključivo kvalitetne materijale i stoga garantujemo za ovo dugoročno rešenje za vaše zube i prelep osmeh. Razlog zbog kog se ljudi, pored keramičkih krunica, uglavnom opredeljuju za keramičke fasete, jeste taj što se zubi kod faseta manje oštećuju i bruse.

Kod izrazito žutih zuba, korišćenjem faseta može se uspešno promeniti boja, kao i sam oblik i položaj zuba. Međutim, ukoliko je potrebno napraviti veću promenu položaja i oblika zuba ili postoje avitalni zubi u takvim situacijama preporučujemo bezmetalne keramičke krunice.

 

Kako održavati fasete?

Održavanje faseta nije previše komplikovano, ali treba imati u vidu da ih je potrebno pažljivo održavati. Najbolje je prati ih koristeći meku četkicu, konac za zube, tečnost za usta. Proces bojenja faseta ubrzava se ukoliko konzumirate Koka Kolu, čaj, kafu, kao i cigarete.

Tvrda hrana može ih oštetiti i ubrzati proces propadanja, kao i kombinacija vrućih i hladnih napitaka, recimo vruća kafa i hladan sok. To se odnosi na svaki fiksni rad cementiran u ustima. Ipak, morate priznati, za tako malo odricanja dobijate mnogo – blistave bele zube.

Takođe, karijes i pojava kamenca mogu predstavljati problem kod faseta. Pored toga što se karijes može javiti na samoj faseti, takođe, ispod fasete može prouzrokovati probleme pacijentu.

Zbog toga, morate uvek imati u vidu koliko je važna higijena zuba, jer je on veoma često glavni uzrok kvarenja i propadanja zuba. Iz tog razloga, ono što naši stomatolozi često pominju pacijentima, jeste da vode računa o tome kako peru zube i kako održavaju svoje oralno zdravlje.

Pod tim mislimo da posećujete redovno vašeg stomatologa, ali i da imate zdrave životne navike.

Radno vreme

Kontakt informacije