Oralna higijena

Iako je svakome poznata izreka ,,Bolje sprečiti nego lečiti”, ljudi se ipak ne ponašaju baš uvek u skladu sa njom. Međutim, u stomatologiji prevencija zaista jeste najbolji i najefikasniji lek. Oralna higijena zbog toga poseduje neizmernu vrednost. Pravilno pranje zuba je klučni deo očuvanja zuba. Ali, da bismo dobili najviše od te vrednosti, veoma je važno da se oralna higijena vodi na pravilan način.

Cenovnik

Uklanjanje kamenca i poliranje zuba uz obuku o pravilnoj oralnoj higijeni

4.200 RSD

Zakažite pregled

Kako izgleda pravilno pranje zuba ?

Osim pribora, za potpunu oralnu higijenu važno je i pravilno pranje zuba. Tehnika pravilnog pranja zuba se sastoji u sledećem:

  • Četkica za zube se postavlja paralelno u odnosu na niz zuba, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zubnu osovinu.
  • Četkica za zube se rotira prema gore kada se peru donji zubi, odnosno ka dole kada se peru gornji zubi uz nekoliko ponavljanja. Na isti način oprati unutrašnju i spoljašnju stranu svih zuba.
  • Za pranje griznih površina, četkicu je potrebno pomerati od nazad ka napred.

Na ovaj način se plak na najefikasniji način skida sa zuba i desni bez sabijanja između zuba ili ispod desni. Peru se odvojeno jedna pa druga vilica, nikako istovremeno i nikako se ne savetuje upotreba horizontalnih pokreta tokom pranja.
U našoj ordinaciji je moguće dobiti obuku za pravilno pranje zuba uz detaljno pokazivanje tehnike i dodatno savetovanje vezano za izbor pribora.

Šta je potrebno za pravilno održavanje oralne higijene?

Osnovni pribor za oralnu higijenu sačinjava četkica za zube i pasta za zube. Potrebno je najmanje dva puta dnevno prati zube četkicom i pastom. Koja je najbolja pasta za zube može varirati od pacijenta do pacijenta. Ukoliko još ne znate koja vama najviše odgovara, naši stručnjaci vam mogu pomoći pri odabiru.

Za bolji efekat pranja zuba, preporučuje se upotreba električne četkice za zube koja je naročito pogodna za osobe koje imaju fiksne proteze, implante, fiksne radove (krunice, mostove).

Konac za zube se takođe preporučuje budući da četkice za zube ne mogu da dopru do svih mesta oko zuba. U istu svrhu može se koristiti i interdentalna četkica za zube. Pošto interdentalne četkice postoje u različitim veličinama, možete se konsultovati sa stomatolozima iz naše ordinacije pri odabiru prave za vas.

Kao veoma korisno pomoćno sredstvo ističe se Waterpik oralni irigator. Ovaj aparat, koji se koristi u kućnim uslovima, se posebno preporučuje ljudima koji pate od parodontopatije kao i osobama sa fiksnim protezama i fiksnim radovima.

Zašto je oralna higijena važna?

Već na prvi pogled je jasno da je oralna higijena važna zbog očuvanja oralnog zdravlja. Očuvanje zuba je veoma važno kako zbog njih samih tako i zbog zdravlja čitavog organizma.

Na zubima se konstantno nakuplja plak, bezbojna, lepljiva masa koja se sastoji od bakterija. Zbog toga je plak uzrok oboljenja zuba (npr. karijes) i desni (parodontopatija). Da bismo izbegli neprijatna iskustva, bolove, krvarenje desni i otoke održavanje zuba je apsolutno neophodno.

Međutim, to nije sve! Zubi imaju važnu funkciju pri žvakanju hrane i predstavljaju važan element u čitavom sistemu organa za varenje. Gubitak zuba stoga dovodi do negativnih efekata na čitav proces varenja. Takođe, pokazalo se da loša oralna higijena može dovesti do problema sa srcem, plućima, kostima, pankreasom, jajnicima. Dokazano je da je parodontopatija povezana sa infektivnim endokarditisom, aterosklerozom, koronarnom bolešću i infarktom srca, ali i moždanim udarom. Hronična upala tkiva oko zuba uzrokovana bakterijama predstavlja stalnu pretnju od infekcija drugih organa. Bakterije prodiru u cirkulaciju, zadržavaju se na različitim mestima u telu i utiču na početak, tok i razvoj sistemskih oboljenja.

Oralna higijena izuzetno je bitna kod trudnica. Zbog hormonskog disbalansa, trudnice su dodatno podložne gingivitisu (upala desni) koji je posledica bakterija iz plaka. Paradontalne bolesti povećavaju opasnost od preranog porođaja ili premale težine novorođenčadi, pa je nega zuba i desni od izuzetnog značaja za trudnice.

Radno vreme

Kontakt informacije