Da li ste i vi primetili bele mrlje na zubima i da li vam to smeta jer kvari vaš osmeh? Lepe vesti su da se poslednjih nekoliko godina taj problem može rešiti i bez brušenja zuba. Bele mrlje ili “white spot lesions” mogu nastati odmah po nicanju zuba, a mogu se javiti i kasnije tokom života.

Bele mrlje na zubima – zašto se stvaraju?

Bele mrlje su ponekad na stalnim zubima posledica povrede ili infekcije mlečnog zuba koja je oštetila zametak stalnog zuba, a mogu se javiti i kao posledica uzimanja nekih lekova, sistemskih infekcija ili nedostatka određenih vitamina tokom formiranja zuba. Nekad se mogu javiti i kao posledica dentalne fluoroze, tj. prekomernog unošenja fluorida ili molarno incizalne hipomineralizacije, koja je sve češća. Kad se bele fleke jave u odraslom dobu najčešće predstavljaju početak karijesne lezije, ali se mogu javiti i nakon nošenja ortodonskih aparata usled nedovoljnog održavanja oralne higijene. 

Zanimljiva činjenica koja objašnjava pojavu belih mrlja je ta da će plak početi da se formira na očišćenom zubu za samo 20 minuta. Plak je skup bakterija koje se nakupljaju na površini zuba i proteza i snažno prijanjaju za njihovu površinu, a koje se mogu ukloniti samo mehaničkim čišćenjem i trljanjem. Ako, kao rezultat biohemijskih procesa između površine gleđi i plaka pH vrednost padne ispod kritične vrednosti (pH 5,2-5,7), minerali će se rastvoriti iz gleđi, i ovim procesom će početi da se stvara karijes. 

Bakterije u našim ustima koje se hrane šećerom i skrobom proizvode kiseline tokom svog metabolizma. Ove kiseline rastvaraju minerale iz zubne gleđi, što dovodi do stvaranja sitnih rupa i pora na površini zuba. Bele mrlje su zapravo mesta demineralizovane gleđi, koja je kao takva manje otporna i sklona je nastanku karijesa. Na tim mestima gleđ gubi svoju translucenciju, pa dobija kredasto belu boju, na koju se mogu nadovezati i neki žuti i braon pigmenti. Ovaj proces može dovesti i do slabljenja strukture zuba, a kasnije i do težeg karijesa, koji se u početnoj fazi može percipirati kao bela mrlja na površini zuba.

Područja između zuba posebno su podložna razvoju karijesa jer se teže čiste. Zbog toga se ovde ne samo lakše razvija karijes, već ga je teže otkriti i lečiti.

Kako se lečenje ovih fleka do sada lečilo samo na tradicionalan način, odnosno invazivnim putem, bušenjem i plombiranjem zuba, to je često rezultiralo većim gubitkom zdravih zuba. Međutim, sada postoji novi način lečenja početnog karijesa.

Bele mrlje na zubima i njihovo lečenje ICON metodom

Ova revolucionarna kombinacija preventivnih i minimalno invazivnih metoda lečenja omogućava inovativno lečenje uznapredovalih lezija sve do gleđi dentina. ICON preparat je viskozna kompozitna smola koja se infiltrira u leziju i na taj način je jača i vraća joj translucenciju, homogenost i sjaj. A najbolje od svega je što su rezultati trajni. U jednoj poseti vaši zubi ponovo mogu izgledati kao novi. Procedura je kratka, traje oko 30 minuta i potpuno je bezbolna i neinvazivna.

Proces ICON tretmana

Proces ICON tretmana podrazumeva da se zubi prvo dobro očiste i uklone se svi pigmenti i ostaci hrane. Na čiste zube se nanose gelovi iz ICON seta sve dok bele mrlje ne nestanu. Uz pažljivu zaštitu desni tokom tretmana, fokusirajući se na zahvaćena područja, bele mrlje postaju strukturalno prijemčive za ICON površinski filer. Ukoliko je potrebno moguće je ponoviti aplikaciju i više puta bez bilo kakve opasnosti po zube. Na kraju kada mrlje u potpunosti nestanu potrebno je zube ispolirati, a rezultati su odmah vidljivi. Ako su mrlje dosta izražene i zahvataju veću površinu ponekad je potrebno, kako bi postigli potpuni efekat, uz proceduru ICON-om uključiti i izbeljivanje zuba kako bi se smanjio kontrast između zuba i belih fleka. U tom slučaju se prvo radi izbeljivanje zuba, nakon čega se pristupa proceduri sa ICON preparatom.

Ilustracije postupaka za uklanjanje belih mrlja na zubima: čišćenje, izbeljivanje, ICON tretman.

Prednosti ICON preparata

Uz rano i brzo otkrivanje karijesa, ova procedura pruža odličnu priliku za lečenje pacijenata koji su izuzetno uznemireni zvukom bušilice. Ova terapija se može primeniti i kod dece, ali je sposobnost kooperativne saradnje važna. 

Ova metoda se može koristiti na glatkim površinama, dakle ne na površini molarnih zuba. 

Terapija belih mrlja – video

Zakažite svoj termin bezbolnog tretmana uklanjanja belih mrlja i osmehnite se svetu!

Radno vreme

Kontakt informacije