Strah od stomatologa najčešći je uzrok odlaganja posete i pregleda. A upravo odlaganje može dovesti da izgubite zub koji je mogao biti zalečen da ste se obratili stomatologu na vreme. 

Međutim, naravno, postoje i retke situacije kada je vađenje zuba neizbežno čak i kada zub izgleda potpuno zdravo. O tome čega sve treba da se pridržavate nakon vađenja zuba pročitajte u nastavku…

Kada je neophodno hirurško vađenje zuba

Hirurško vađenje zuba je najčešća intervencija oralne hirurgije. Ova intervencija je neophodna u slučaju da umnjaci ne mogu da niknu, ili kada koren zuba ne treba da se čuva tj ne može biti ojačan ili zalečen od infekcije. Danas umnjaci gotovo da nemaju nikakvu funkciju i zbog toga stomatolozi najčešće preporučuju njihovo vađenje, jer mogu doneti više štete nego koristi. Vađenje korena zuba je jedina opcija kada stomatolog proceni da nije moguće zalečiti proces na vrhu korena, ili kada je toliko malo koren u kosti da ne može vršiti svoju funkciju, tj. ne može nositi nadogradnju i krunicu.

Operacija umnjaka je neophodna ukoliko se utvrdi da oni nisu u pravilnom položaju i ukoliko ne postoji mogućnost da niknu bez posledica po susedne zube. U ovakvom slučaju vađenje kutnjaka nije moguće pomoću klešta iz jednostavnog razloga: jer nije nikao. Zbog toga je neophodno napraviti mali rez na desnima kako bi se omogućio pristup zubu, a potom se on pomoću instrumenata oslobađa od kosti,uklanja i rana se zašiva.

Strah od zubara potiče najviše od klešta i bušilice koji su na slici.

Vađenje korena zuba se izvodi pravljenjem reza na sluzokoži kako bi koren postao dostupan instrumentima. Nakon toga se vrši vađenje samog korena. Ukoliko postoji gnojna kesica na vrhu korena, potrebno je i nju ukloniti kako bi se ukonila infekcija.

Diodni laser u mnogome može olakšati proces hirurškog vađenja zuba.  

Mere opreza nakon hirurškog uklanjanja zuba

Hirurško uklanjanje zuba je intervencija koja uglavnom nije komplikovana i rana brzo zarasta. Međutim, ukoliko se ne vodi dovoljno računa, rana se može inficirati i dovesti do ozbiljnijih komplikacija. Zato je neophodno da nakon intervencije ispoštujete uputstva oralnog hirurga. Savet je da ne jedete sve dok ne prestane dejstvo anestezije, a nakon prestanka dejstva preporučuje se konzumacija kašaste hrane. Zatim, izbegavajte ispiranje usta i pušenje minimum dva dana od intervencije. Po potrebi pijte analgetike i antibiotike, uz dogovor sa hirurgom. Takođe, preporučuje se i korišćenje hladnih obloga spolja kako biste smanjili oticanje i krvarenje. Ali, nikada nemojte staviti oblogu direktno na ranu!

Pridržavajte se pravila održavanja oralne higijene isto kao i pre intervencije. Održavanje pravilne oralne higijene je posebno važno kako ne bi došlo do infekcije. Samo je bitno da tokom pranja zuba preskočite ranu da je ne biste ozledili i da ne bi prokrvarila.

Vampirski tretman – najsavramenija metoda koja pomaže nakon vađenja zuba

PRF (Platelet-Rich Fibrin) ili vampirski tretman je metoda koja ima široku primenu u oralnoj hirurgiji. Ova metoda stimuliše brže zarastanje i obnavljanje tkiva i to samo uz pomoć krvi pacijenta! Naime, u našoj krvi se nalaze trombociti koji imaju važnu ulogu u našem organizmu jer su odgovorni za zarastanje rana i formiranje krvnih sudova. Vampirski tretman upravo zato koristi trombocite pacijenata i zato se ova metoda pokazala kao sjajana metoda u zarastanju rana nastalih nakon operacije zuba.

Ukoliko želite da se brže oporavite od neprijatne hirurške intervencije, PRF tretman je odličan izbor. Ova bezbolna metoda se zasniva na aplikaciji PRF preparata na mesto gde je izvađen zub.

Tim Dental Vortex-a ima sjajno iskustvo u primeni tzv. vampirskog tretmana! Ukoliko imate problema sa zarastanjem rana, ukoliko ne želite bol i otok nakon vađenja ili želite da rana brže zaraste, slobodno dođite u našu ordinaciju, ili nas kontaktirajte!

Radno vreme

Kontakt informacije