U današnje vreme uloga umnjaka nije značajna, često se čuje da nisu ni potrebani, ali ovo nije sasvim tačno. Ako umnjak izraste i pravilno se postavi u vilici, ako možemo da ga dobro čistimo, biće to jak i izdržljiv zub koji se može funkcionalno koristiti, pa ga vredi čuvati i brinuti o njemu. Međutim, često se dešava da umnjaci guraju zube ispred sebe ili da možda uopšte ne izrastu, već ostanu zarobljeni u kosti, dakle, da rastu u potpuno pogrešnom pravcu. Zbog toga što često prave veliki problem vađenje umnjaka se često vrši hirurškim putem, pre svega kako bi izbegli probleme i komplikacije.

Kada je vađenje umnjaka neophodno?

Vađenje umnjaka obično se preporučuje ako zub raste u pogrešnom smeru ili se ne očekuje da  izraste u ustima na osnovu rendgenskih snimaka, odnosno, ako može da izazove problem ili upalu. U ovim slučajevima, ako umnjak ostane u kosti, on će pogurati zube, što će izazvati ne samo estetski, već i funkcionalni problem. Održavanje oralne higijene je otežano u slučaju zbijenih zuba, pošto prostor između zuba bude toliko mali da je i upotreba konca skoro nemoguća. Kao rezultat toga, lako se može razviti karijes, gingivitis ili parodontopatija.
Zbog svoje lokacije, često su nepristupačni za čišćenje, pa ako nastane karijes popravka zuba može biti otežana i ako se ne može sprovesti adekvatno, pristupa se vađenju. Postoje i slučajevi kada umnjaci ne izrastu skroz, nego samo delimično, gde onda često dolazi do zapadanja hrane između zuba i mekih tkiva i stvaranja zapaljenja, što je isto jedna od indikacija za vađenje umnjaka.

Ilustracija zašto je vađenje umnjaka neophodan zahvat kada nema mesta za zube u vilici.

Kako funkcioniše vađenje umnjaka?

Vađenje umnjaka je potpuno bezbolno. Pre vađenja očekuje vas razgovor sa stomatologom kako bi se vaš lekar upoznao sa vašim zdravstvenim stanjem, lekovima koje pijete, eventualnim alergijama. Kao prvi korak, nakon razgovora i analize  rendgenskog snimka stomatolog će Vam dati anesteziju. Kad anestetik počne da deluje, pristupa se vađenju zuba. Kada je zub izrastao moguće ga je vaditi kao i svaki drugi zub kleštima.

U slučaju da zub nije nikao, oralni hirurg će hirurškim instrumentima ukloniti umnjak.
U našoj ordinaciji nakon vađenja zuba  imamo mogućnost postavljanja PRF preparata. Suština postupka je ublažavanje bolova i otoka. Ovo značajno smanjuje vreme zarastanja u poređenju sa tradicionalnim vađenjem umnjaka.

Koliko vremenski traje vađenje umnjaka?

Na ovo pitanje je teško dati tačan odgovor jer trajanje intervencija zavisi od puno faktora. Uzimamo najčešći slučaj: da vadimo istovremeno  dva umnjaka iz obe vilice sa iste strane  (npr. osmica gore levo i osmica dole levo), naši pacijenti mogu očekivati postupak od 30 do 90 minuta.

Nekoliko dobrih saveta šta činiti nakon vađenja umnjaka

Na dan intervencije, nakon što prođu efekti lokalne anestezije, jedite samo meku, kašastu i prohlađenu hranu.

Svakako izbegavajte konzumiranje vruće hrane i pića.

Koristite hladne obloge na licu kako bi smanjili bol i otok.

Fizička aktivnost povećava arterijski krvni pritisak, što može izazvati pojačano krvarenje, zato preporučujemo da se ne trenira par dana. Nemojte ispirati ranu, jer time možete ugroziti formiranje koaguluma i samim tim izazvati dalje krvarenje.

Ako primetite krvarenje, zagrizite sterilnu gazu pola sata.

Do 5 dana nakon intervencije

Obavezno uzimajte antibiotike, ako vam ih je stomatolog propisao, i probiotik.

Pranje zuba se nastavlja normalno  najmanje dva puta dnevno mekom četkicom.

Bol i otok lica su uglavnom najizraženiji nakon dva, tri dana, posebno ujutru. Ovo je sasvim normalno, nakon četiri dana otok počinje da jenjava.

Ako otok potraje ili se povećava, obratite se svom lekaru.

Uverite se da pratite sva uputstva svog stomatologa/oralnog hirurga.

Nema potrebe za strahom!

Stomatolozi i hirurzi iz Dental Vortex-a su iskusni profesionalci koji su već obavili puno ovakvih procedura vađenja umnjaka i primiće vas sa potpunim poverenjem i empatijom tokom lečenja. Znamo da vađenje umnjaka može biti zastrašujuće za vas, ali možemo da vas uverimo da je procedura bezbolna zahvaljujući vrhunskim anesteticima koji se koriste u našoj ordinaciji i da ćete dobiti najbolju moguću uslugu. Mi smo tu da vi ne brinete! Pozovite nas ili nam pošaljite mejl i zakažite svoj termin bez straha! 

Cenovnik vađenja umnjaka

Rutinsko vađenje umnjaka2.500,00 rsd
Komplikovano vađenje5.500,00 rsd
Upotreba PRF-a5.000,00 rsd
Upotreba PRF-a za 2 zuba7.500,00 rsd
Hirurško vađenje umnjaka12.000,00 rsd

Radno vreme

Kontakt informacije