Zalivanje fisura u mnogome može preduprediti probleme i biti značajna preventivna mera kada je reč o održavanju higijene i zdravlja zuba.

 

Poznato je da se mlečni zubi lako i brzo kvare, pogotovo u slučajevima kada je oralna higijena kod deteta loša, ukoliko su u ishrani većinom zastupljeni ugljeni hidrati ili ukoliko su prisutne navike grickanja između obroka. Neretko pranje mlečnih, a posebno bočnih zuba predstavlja pravi izazov za roditelje. Dete nije uvek raspoloženo za pranje, a i sama anatomija griznih površina zuba dodatno komplikuje i otežava čitav postupak pranja.

Šta su fisure?

Grizna površina bočnih zuba kako mlečnih tako i stalnih sačinjena je od mnogobrojnih jamica, udubljenja i žlebova, što čini fisurni sistem zuba. Upravo su fisure mesta odakle kreće nastanak karijesa. Dobra vest je da se ovakva grizna površina jednim potpuno jednostavnim ,brzim i bezbolnim postupkom može zaliti tj. ispuniti zalivačem i na taj način zaštiti od karijesa. Sam zalivač ima kapacitet da otpušta fluoride i na taj način deluje antikariogeno. U fisurnom sistemu se tada neće zadržavati čestice hrane i biće olakšano samo čišćenje zuba.

Zalivanje fisura može se raditi kako na mlečnim, tako i na stalnim zubima. Nažalost, u našoj zemlji je u velikoj meri prisutno mišljenje da se mlečni zubi svakako zamenjuju, te da ih nekada ne treba ni popravljati, a kamoli vršiti neku preventivnu meru. Iz tog razloga, zalivanje fisura kao mera predostrožnosti i preventive, ređe se primenjuje u praksi nego što je to potrebno i neophodno.

Preduslovi za zalivanje fisura

Bitno je istaći da postoje dva preduslova za zalivanje fisura. Prvi je kooperativnost, što najčešće uslovljavlja sam uzrast deteta. Drugi uslov predstavlja potpuno prisustvo zdrave krunice u ustima. Upravo zbog ovih stvari najčešće se zalivaju prvi stalni zubi, a to su stalne šetice koje niču oko šeste godine života. Jedini razlog što se to ne čini ranije je česta nemogućnost potpune saradnje deteta u kompletnoj proceduri zalivanja. Ipak, ukoliko je moguće, idealno je zaliti fisure mlečnih zuba oko 3-4 godine života.


Kada dete dovoljno poraste za saradnju, neretko su već prisutne karijesne lezije na zubima koje je dalje neophodno lečiti. Takođe se dešava i da su zubi pred fiziološkom smenom, pa nije ekonomski isplativa sama intervencija. Međutim, ukoliko ne postoji nijedna od prethodno navedenih prepreka, svakako da je preporučljivo i poželjno zaliti i mlečne zube, što je ranije moguće. Na taj način ih štitimo duži period jer se mlečne petice zamenjuju stalnim tek sa 11-12 godina.

Postupak zalivanja fisura

Sam postupak zalivanja fisura je jednostavan i brz. Čitava procedura traje oko 10ak minuta. Ono što je još značajnije znati je da je postupak potpuno bezbedan i bezbolan i ne zahteva nikakvo bušenje zuba niti primanje anestezije.

Pred samo zalivanje, neophodno je temeljno očistiti površine zuba koje se zalivaju. To se radi rotirajućom mekanom četkicom i posebnom pastom. Na taj način se čiste svi eventualni ostaci hrane, kao i naslaga koje su se mogle sakriti u fisurnom sistemu zuba koji se zaliva. Nakon toga se ista površina nagriza kiselinom u trajanju od oko 30-ak sekundi, a zatim se pažljivo ispira i suši. Samo nagrizanje površine kiselinom omogućava da se glatka površina zuba pretvori u mikroskopski vidljivu i hrapavu, što dalje omogućava zalivaču da što bolje prodre i veže se za zub. Na tako tretiranu površinu postavlja se zalivač koji je tečne konzistencije, što mu omogućava lako prodiranje u sve jamice, žlebove i udubljenja. Najčešće je mlečno bele boje, kako bi se lako razlikovao od okoline zuba. Ovo razlikovanje je neophodno da olakša kontrolu postavljenog zalivača, kako od strane stomatologa, tako i od strane roditelja. Materijal koji se koristi za zalivanje prelazi iz tečne u čvrstu konzistenciju uz pomoć lampe za polimerizaciju. Ukoliko je zalivač ostao u višku i smeta zagrizu, stomatolog lako i brzo uklanja višak. Odmah nakon procedure potpuno je bezbedno jesti ili piti.

Rok trajanja zalivanja fisura i održavanje

Sam rok trajanja zalivača dosta je individualan i uglavnom traje između tri i pet godina, a često i duže. Ono što je neophodno naglasiti i što je neizostavno za dugotrajnost je besprekorno i redovno pranje zuba, kao i redovne kontrole kod stomatologa, na 3 i na 6 meseci. Kontrole su bitne kako bi se eventualno primetili ispali zalivači ili nepotpuni, i na vreme zamenili.

Zaključak je da dokle god je zalivač u celosti prisutan, nepotrošen i bez pukotina, 100% čuva fisurni sistem od nastanka karijesa na predilekcionim mestima. Vođeni parolom „bolje sprečiti, nego lečiti“ glasamo za primenu zalivača uvek kad je to moguće.

Zakažite besplatne konsultacije

Dental Vortex | Kralja Bodina 10, 11000 Beograd, Srbija