Briga o zdravlju zuba počinje od najranijeg doba. Zadatak roditelja je da kod dece razviju navike o pravilnoj negi i pranju zuba. Kontrole kod stomatologa treba da budu redovne i izuzetno su važne, kako bi se očuvalo zdravlje zuba. Osim klasičnih kliničkih pregleda, stomatolozi, radi bolje dijagnostike i provere stanja zuba, snimaju zube, koristeći različite dostupne tehnologije, o kojima ćemo i ovde govoriti.

Kada stomatolog uputi dete na snimanje, kod roditelja se javlja opravdana bojazan – da li je snimanje zuba kod dece bezbedno?

Važnost snimanja zuba

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, treba, pre svega, dati odgovor na pitanje zbog čega se snimaju zubi i zašto je to važno. Stomatolog procenjuje kada je neophodno da se uradi snimanje zuba. Snimak pomaže stomatolozima da postave pravu dijagnozu i, na osnovu toga, daju odgovarajuću terapiju. Takođe, snimci omogućuju da se na pravi način pristupi lečenju i da se uradi temeljna priprema za potrebnu intervenciju.

Da li je snimanje zuba bezbedno

Sada kada smo shvatili koliko je važna pravovremena dijagnostika, želimo da vam pomognemo i objasnimo da nemate razloga za brigu kada svoje dete odvedete na snimanje zuba. Doza zračenja kojoj je dete izloženo tokom snimanja je minimalna, i najmanja je u poređenju sa drugim oblastima medicine. Takođe, razvoj moderne tehnologije je doveo do toga da je čovek svakodnevno izložen različitim zračenjima, u mnogo većim dozama od onih koje se emituju tokom snimanje zuba.

Kako bismo još bliže objasnili zračenja kojima smo izloženi, tu je uvek dobro poznata priča o letenju avionom. Na međunarodnim letovima, izloženi smo određenom nivou kosmičke radijacije.  Kosmička radijacija je prirodni izvor zračenja, i, recimo, na putu od Londona do Njujorka, bili bismo ozračeni dozom koja se emituje kao kod rendgena grudnog koša. Osim kosmičke radijacije, svakodnevno smo izloženi i prirodnom zračenju iz Zemlje. Dakle, ono je svuda oko nas.

Razvoj nauke i tehnologije i pojava digitalnih aparata u medicini su doprineli da je doza zračenja tokom snimanja dodatno smanjena, a bezbednost povećana do maksimuma.

Jako je važno napomenuti da se pre samog snimanja, kako bi se zaštitili unutrašnji organi, postavlja kragna ili kecelja (u zavisnosti od toga koje snimanje se sprovodi), koji imaju olovni sloj koji dozu zračenja smanjuje na 10%.

Dakle, da zaključimo, snimanje zuba neće dovesti do bilo kakvih promena u našem organizmu i razloga za brigu zaista nema. Snimanje zuba je svetski priznata dijagnostika koja se decenijama sprovodi i koja nema negativne efekte.

Nasmejani stomatolog pokazuje rentgenski snimak zuba devojčici u ordinaciji.

Tehnologije snimanja

2D i 3D snimanje zuba su dva od najvažnijih alata koje stomatolozi koriste za dijagnozu i lečenje pacijenata. Oni nam omogućavaju da vidimo unutrašnjost usta na načine koji ranije nisu bili mogući i pomažu nam da rano identifikujemo probleme kako bismo mogli da pružimo efikasniji tretman.

2D i 3D snimanje zuba su obe metode koje se koriste za snimanje zuba. 2D slike se prave tradicionalnim rendgenskim aparatom, dok se 3D slike snimaju posebnim skenerom koji daje trodimenzionalni prikaz zuba. 3D snimanje je novije i skuplje od 2D, ali pruža detaljniji prikaz zuba i može biti od pomoći u dijagnostici stomatoloških problema.

3D snimanje je posebno korisno za složene procedure kao što su implantati ili ortodoncija, jer nam omogućava da vidimo usta iz svih uglova i planiramo svoj pristup u skladu sa tim. Međutim, 2D slike su i dalje neophodne, jer pružaju detaljniji prikaz pojedinačnih zuba i struktura.

2D

U 2D snimke spadaju mali retroalveolarni, ciljani snimci zuba, i veliki ortopan snimak koji je dvodimenzionalni prikaz cele gornje i donje vilice sa viličnim zglobovima, i svim zubima u ustima. Ortopan snimak je pregledni snimak jer omogućava da se sagleda kompletna situaciju u ustima: stanje zuba, stanje kosti, postojanje patoloških promena u kosti i slično. Kad su u pitanju deca, na ortopanu se može videti stanje mlečnih zuba, kao i položaj zuba koji još nisu iznikli. Moguće je videti i koren umnjaka, smer u kom su postavljeni i njihovo zdravlje.

Kada se govori o dozama zračenja za 2D snimke, ona se kreću u granicama 1- 8 mikrosiverta*, a za ortopan snimak 4-30 mikrosiverta*.

3D

3D snimak ili CBCT je detaljni, trodimenzionalni prikaz zuba, koji omogućava da se cela struktura vilice sagleda iz više uglova. Na taj način mogu se videti uglovi pod kojima zubi rastu, i za razliku od digitalnog ortopana, nudi mogućnost kompletnijeg sagledavanja stanja u ustima. Koristi se kada su planirane oralno – hirurške intervencije i kompleksnije i zahtevnije lečenje zuba.

Kada se govori o dozama zračenja za 3D (CBCT) snimke, kreću se od 50-100 mikrosiverta*.

*Sivert je jedinica u Međunarodnom sistemu jedinica namenjena da predstavlja zdravstveni rizik od jonizujućeg zračenja, koji se definiše kao verovatnoća izazivanja raka izazvanog zračenjem i genetskih oštećenja.

U Dental Vorteks ordinaciji se koristi najnoviji Kavo Focus digitalni aparat za intraoralna snimanja. Intraoralni rendgenski snimak se koristi za dobijanje slika unutrašnjosti usta. Ova vrsta snimanja se koristi za dijagnostikovanje problema sa zubima i vilicom. Slike dobijene intraoralnim rendgenskim zracima su veoma detaljne i mogu pokazati probleme koji se ne mogu videti golim okom.

Intraoralni rendgenski snimci su neverovatno važan deo stomatološke nege. Oni mogu pomoći stomatolozima da rano pronađu probleme, pre nego što postanu ozbiljni.

Treba da znamo

Sada, kada smo objasnili kako savremeni aparati za snimanje funkcionišu i nisu štetni za zdravlje, treba još jednom da istaknemo da bi mnoge promene koje se dešavaju ostale bez prave dijagnoze, a tretman koji bi se primenio ne bi bio odgovarajući i uspešan, bez pravovremene provere i korišćenja svih dostupnih savremenih aparata koji se koriste u stomatologiji. Jako je važno da deci pre početka snimanja zuba roditelji predoče da snimanje traje kratko i da uopšte nije bolno. Iako možda izgleda zastrašujuće ostati sam u prostoriji sa velikim mašinama, one su nam, ustvari, prijatelji, koji pomažu stomatolozima da na vreme otkriju probleme i pomognu nam da očuvamo naše zube i zdravlje.

A, i tehnologija se menja, samim tim se u našoj praksi sve manje koriste staromodne tehnike snimanja zuba. Zato budite sigurni da se u našoj ordinaciji služimo alatima koji neće naštetiti deci ni odraslima. Jer, naš cilj jeste da vaša poseta bude što bezbolnija i što udobnija.

Radno vreme

Kontakt informacije