Šta je Damon proteza (Damon sistem)?

Na prvi pogled može se činiti da su Damon proteze samo još jedna fiksna proteza za zube, jer i Damon proteze uključuju bravice. Dok konvencionalna, obična proteza uključuje elastične (gumene) ligature, Damon proteza koristi samoligirajuće bravice. 

Ove bravice imaju specijalna vratanca za zatvaranje čime se isključuje potreba za ligiranjem. Međutim, nisu samoligirajuće bravice najvažnija karakteristika Damon sistema. 

Zapravo, u pozadini samoligirajućih bravica stoji koncepcija primene bioloških sila koja u potpunosti otvara novi pristup u terapiji. Upravo to čini najvažniju osobinu koju poseduje Damon sistem. 

Biološke sile su blage kontinuirane sile koje deluju na vraćanje zuba u pravilan položaj. Ove sile su slične silama koje stvaraju mišići lica.

Sa druge strane, zbog korišćenja ligatura, konvencionalne proteze mogu proizvesti jači i agresivniji pritisak na zube koji nekada može imati i negativne efekte.

Prednosti Damon proteza u odnosu na tradicionalne fiksne proteze

Upotreba Damon proteze pruža brojne prednosti u odnosu na tradicionalnu fiksnu protezu:

ortodonska-terapija-damon-sistem
ortodonska-terapija-damon-sistem-pre-posle

Face-driven ortodoncija​

Osnovu čitavog Damon sistema čini takozvana Face-driven ortodoncija. Ona u svoj fokus stavlja terapiju koja je vođena izgledom lica pacijenta. 

Ova koncepcija posledica je činjenice da (ne)pravilan položaj zuba u velikoj meri utiče na čitav izgled lica. Damon sistem omogućava podešavanja koja će Vašem licu doneti lepotu koju zaslužujete. 

A, da bi taj proces imao maksimalan efekat, morate se prepustiti profesionalcima. Nažalost, u našoj zemlji postoje ordinacije koje nude usluge vezane za Damon sistem iako ne poseduju dovoljno relevantnu edukaciju.

Specijalista ortodoncije u našoj ordinaciji poseduje relevantnu edukaciju i sertifikaciju za pružanje usluga Damon sistema stečenu kako u zemlji tako i u inostranstvu i svoje stečeno iskustvo koristi kako bi kreirali nove prelepe osmehe.

Ukoliko se Damon sistem koristi kao samo jedna vrsta tradicionalne proteze, onda efekat koji se može očekivati iznosi samo 25%. Za potpuni efekat potrebno je da izgled svog lica prepustite dokazanim stručnjacima za Damon proteze.

Koliko košta Damon fiksna proteza?

Cena fiksne proteze kao i cena stomatoloških usluga koje nudimo možete videti u cenovniku.

Za sva dodatna pitanja, ne gubite vreme i slobodno nas pozovite.

Damon proteza – iskustva

Fiksne proteze – rezultati (pre i posle)

Radno vreme

Kontakt informacije