Savršeni beli i zdravi zubi oduvek su bili jedan od najvažnijih faktora za lepotu. Međutim, malo ko se može pohvaliti Holivudskim osmehom, a da se nije podvrgao nekoj korekciji. Za razliku od pre nekoliko decenija, danas je najveći broj stomatoloških intervencija bezbolan i pristupačan svima. Jedna od takvih intervencija je i gingivektomija, koja ima široku primenu u estetskoj korekciji, ali se koristi i u terapiji.

Šta je gingivektomija?

Gingivektomija predstavlja hirurško uklanjanje dela gingive, odnosno desni. Ova tehnika ima široku primenu prilikom tretmana paradentoze, odnosno oboljenja potpornog aparata zuba. Naime, ovo oboljenje je čest problem mnogih pacijenata i najčešći uzročnik su bakterijske infekcije, a često se razvija kada se ne leči upala zubnog mesa . A ova metoda upravo podrazumeva uklanjanje dela gingive, odnosno paradontalnog džepa u kome se razvila infekcija.

Međutim, gingivektomija je postala popularana i kao estetski zahvat. Odnosno, pojedini pacijenti imaju spuštene desni koje pokrivaju veći deo površine zuba. Zbog toga se pomoću ovog zahvata uklanja deo desni kako bi se uspostavila savršena proporcija između površine zuba i desni. U ovom slučaju, ovakav zahvat se naziva gingivoplastika.

gingivektomija-dental-vortex

Paradentoza – lečenje pomoću lasera

Kao što smo naveli, paradentoza je relativno često oboljenje. Nedovoljno dobro održavanje oralne higijene, pušenje, neke bolesti, itd. mogu dovesti do razvoja ovog oboljenja. Zbog ovih uzročnika, u našoj usnoj duplji se može naći veliki broj bakterija koje će izazvati infekciju. Ukoliko se infekcija ne leči, sve više će doći do propadanja desni i vilične kosti, što može dovesti do gubitka zuba. Neki od prvih simptoma paradentoze su upala zubnog mesa i krvarenje desni prilikom pranja zuba. Međutim, danas postoje savremeni tretmani koji sprečavaju da dođe do komplikacija usled paradentoze.

Tokom ovog zahvata danas se sve više koristi laser. Naime, utvrđeno je da laserski zraci pokazuju antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo. To znači da oni umiruju upaljene desni, ali i istovremeno ubijaju bakterije, ondosno uzročnike infekcije. Osim toga, metoda diodnim laserom ne zaheva klasično sečenje desni i zašivanje rane, pa je oporavak pacijenata bezbolan i brz. Već par dana nakon intervencije pacijent neće osećati nikakve posledice gingivektomije. Međutim, u nekim slučajevima upotreba lasera nije moguća, pa je jedina opcija klasičan hirurški zahvat, koji se takođe radi u lokalnoj anesteziji.

Gingivoplastika

Gingivektomija je našla primenu i za estetske intervencije, a u ovom slučaju tehnika se naziva gingivoplastika. Naime, kod mnogih desni u velikoj meri pokrivaju površinu zuba. Zbog toga zubi izgledaju kraći i manji. Ovakva pojava se naziva „gummy smile“ i postoje različiti uzročnici. Osobe koje imaju gummy smile imaju jasno istaknute desni koje se vide prilikom smejanja. Ali, moguće je relativno lako korigovati gummy smile uklanjanjem dela desni sa zuba, kao i izjednačavanjem desni na svim zubima.

Sama intervencija je potpuno bezbolna, traje relativno kratko i pacijent odmah nakon intervencije primećuje razliku. Zapravo, gingivoplastika podrazumeva oblikovanje desni oko zuba kako bi se postigla savršena ravnoteža između površine zuba i desni. Danas se sve više koristi dentalni laser za ovu intervenciju, jer kao i u slučaju tretmana paradentoze, on se pokazao kao bolje rešenje u odnosu na klasičnu intervenciju sa rezovima. Već sledećeg dana nakon intervencije, pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima. A što je najvažnije naglasiti, nakon gingivoplastike desni se neće ponovo vraćati preko zuba.

Gingivektomija se može raditi i u okviru preprotetske pripreme, tj. pre izrade kruna ili faseta.

Ukoliko imate problema sa paradentozom, ili sa gummy smile-om, dođite na stomatološki pregled u ordinaciju Dental Vortex. Naš stručni tim će se potruditi da rešite svoje probleme na bezbolan i brz način

Radno vreme

Kontakt informacije