Kako prepoznati herpes na usni, šta je važno kod lećenja herpesa, saznajte sve trikove za brzo uklanjanje herpesa…

Groznica na usni predstavlja pravu noćnu moru za veliki deo ljudske populacije. Gotovo svaka osoba je barem jednom u životu imala groznicu na usni. Međutim, samo kod nekih se herpes vraća iznova i iznova. Iako ne postoji savršen lek za lečenje herpesa, postoje različite metode koje će umanjiti učestalost pojave groznice.

Groznica na usni – šta je uzrokuje

Herpes virus tipa 1 je glavni uzročnik herpesa. Ovaj tip virusa je odgovoran za nastanak groznica na usni, sluznici usne, nosu i ostalim delovima glave. Kao i u slučaju većeg broja virusnih infekcija, kada se jednom zarazimo, virus u našem organizmu ostaje do kraja života. Međutim, to da li će se groznica ponovo pojaviti zavisi od mnogih faktora: imuniteta, ishrane, stresa, hormonskog balansa, itd.

Ono što je važno naglasiti to je da se herpes virus lako prenosi sa osobe na osobu putem kapljica pljuvačke, ili direktnim kontaktom sa groznicom.

Kako prepoznati herpes

Najveći broj osoba par dana pre izlaska groznice oseća peckanje ili svrab na mestu gde će izaći groznca. Nakon dan ili dva se javlja mehurić koji raste i na kraju pukne. Zatim, na tom mestu ostane ranica koja se nakon par dana osuši.


Važno je naglastiti da se virus najlakše i najbrže širi kada mehehur pukne, odnosno kada nastanu ranice. Zato bi trebalo povesti računa da tada osobe koje imaju groznicu izbegavaju direktan kontakt sa drugima. Takođe, osobe koje imaju groznicu ne bi trebalo da je rukama dodiruju.

Šta je važno za lečenje herpesa

Oni koji imaju problema sa čestim groznicama na usni i drugim delovima tela znaju koliko im to može uticati na samopouzdanje i izgled čitavog lica. Zato stručnjaci savetuju da je najbolje lečenje herpesa početi čim se primete prvi simptomi. Ovakav pristup se pokazao kao najdelotvorniji, jer se na taj način smanjuje vreme „trajanja“ groznice.


Danas se u tretmanu groznica na usni koriste različiti antivirusni lekovi, najčešće u vidu krema. Takođe, stručnjaci akcenat stavljaju i na jačanje imuniteta. Na ovaj način naš organizam, tj. imuni odgovor, sprečava da dođe do nastanka groznice. Međutim, poslednjih godina su sve popularniji tretmani laserom koji su se pokazali izuzetno efikasni u borbi protiv groznica.

Trikovi za brzo uklanjanje herpesa

Kao što smo već pomenuli, za sada ne postoji lek koji može eliminisati virus herpesa iz našeg organizma. Međutim, savremene meode u velikoj meri pomažu u sprečavanju izlaska herpesa, tj. groznica. Jedna od tih metoda uključuje laser u stomatologiji, tj. dentalni laser. Naime, pokazano je da zraci dentalnog lasera imaju antiinflamatorno dejstvo, odnosno dovode do umanjenja infekcije. Pored toga, toplina laserskih zraka ubija viruse, što dovodi do zaustavljanja razvoja groznice. Ova metoda se pokazala odlična za brzo uklanjanje herpesa.

U najvećem broju slučaja, potreban je samo jedan tretman kako bi se groznica povukla. Već istog dana nakon tretmana groznica se povlači. Međutim, ukoliko se pacijent javio nakon prvih simptoma odnosno kada je herpes izašao i kada su već prisutni mehurovi tj. vezikule, ponekad je tretman potrebno ponoviti i to nakon jednog ili dva dana od prvog.


Laser u stomatologiji našao je primenu za tretmane različitih bolesti, infekcija, ili estetske svrhe. Međutim, važno je naglasiti da ne postoje nikakva neželjena dejstva koja mogu prouzrokovati laserski zraci. Ukoliko vam je dosadilo da koristite kreme, laser u stomatologiji je odličan izbor za brzo uklanjanje herpesa.

Ukoliko imate problema sa čestim groznicama koje uzrokuje herpes virus, tretman laserom vam može pomoći. U ordinaciji Dental Vortex koristimo najsavremeniji laser u stomatologiji. Tretman ovim laserskim zracima pomoći će vam da se brzo, lako i bezbolno rešite groznice!

Pozovite nas i zakažite svoj tretman kako bi vratili samopouzdanje!

Radno vreme

Kontakt informacije