Da li ste znali da umnjak često može da Vam zada probleme poput otežanog otvaranja usta, glavobolje ili bola u uhu? Nemojte čekati da nastane bol ili otok prouzrokovan lošim položajem ili nepravilnim rastom umnjaka. Ako Vas stomatolog posavetuje da je umnjak najbolje izvaditi, poslušajte ga i ne odlažite previše intervenciju. Najčešće su ortopan snimak (ortopantomogram – snimak obe vilice) i pregled, dovoljni za zakazivanje za hirurško vađenje umnjaka.

Za umnjake koji su duboko impaktirani, ili u kontaktu sa nekom većom patološkom promenom (npr. cistom) i umnjake za koje se po OPT snimku vidi da su blizu anatomskih struktura (nerava i krvnih sudova), ponekad se radi dodatni 3D snimak regije oko zuba koji nam pravi problem. Hirurg  na taj način želi da se  detaljno upozna sa položajem zuba u odnosu na pomenute anatomske i patološke strukture. 

Zašto baš mora operacija?

Pri hiruškom vađenju umnjaka „strašno“ je samo ime. Zapravo radi se o gotovo istom postupku kao i kad inače vadimo zub. Lokalna anestezija je dovoljna da ova mala i jednostavna hiruška intervencija, gde se naprosto pomeri meso kako bi se došlo do zuba i njegovog korena, bude bezbolna.

Umnjaci su zubi koju imaju najrazličitije oblike, a zbog već pomenutog malog prostora u vilici, izrastaju (ili ne) na razne nepravilne načine. Zato je nekada hiruško vađenje jedino rešenje kako bi se izvadili svi delovi umnjaka.

Hiruško vađenje umnjaka ne boli

Pre same intervencije pacijent dobija lokalni anestetik kako bi tkivo (meko i koštano) utrnulo i ne bi osetio bilo kakvu bol.  U toku same intervencije, pacijent može da komunicira sa hirurgom, pa ukoliko ipak oseti i najmanju bol, ponovo će dobiti anestestetik sve dok i najsitniji osećaj nelagode ne iščezne.

Nakon izvađenog umnjaka, već sledeći dan pacijent dolazi na kontrolu, kako bi se pravilno pratilo zarastanje. Konci se uklanjaju u periodu od 7 do 10 dana od operacije. Po okončanju same intervencije pored detaljnih usmenih uputstava, praksa je da pacijent dobije i sve savete kako dalje da postupa u postoperativnom toku i pismeno. Neke se stvari u žurbi jednostavno lako mogu zaboraviti. 

Žena pokušava da ublaži bol termoforom uzrokovano bolnim umnjakom i ilustracija impaktiranog umnjaka kao dokaz za potrebom za hirurško vađenje umnjaka.

Kada treba da se rešimo umnjaka?

Umnjaci niču poslednji u našoj vilici, najčešće u trećoj deceniji života, zbog čega ih obično čeka i najmanje mesta. Biolozi ih smatraju zaostavštinom evolucije koja je izgubila svrhu. Mi se više ne hranimo kao naši preci, koji su svojim vilicama drobili tvrdu hranu, pa nam ove osmice nisu toliko potrebne. Ipak to ne znači da ne mogu dobro da nam posluže i danas. No, često svedočimo da upravo umnjaci kao najmlađi, prave i najviše problema.

Umnjaci guraju ostale zube, čine gužvu u ustima, ne izrastu (imapktirani umnjaci) ili izraste samo jedan deo (poluiznikli), ne vide se dobro. Do njih je četkicom teško doći, pa se lakše kvare, pogotovo ako nisu izrasli kako treba. Preko krune umnjaka često zna da prelazi meko tkivo, ostavljajući prazan prostor gde se skupljaju ostaci hrane što može dovesti do infekcija. Zbog toga veoma lako mogu pokvariti i zube do sebe, te uopšte napraviti mnogo više štete nego koristi.

Nije retko da se umnjaci izvade preventivno, kako u budućnosti ne bi stvarali probleme. Takve intervencije kraće traju i proces oporavka je brži, ali svakako će vas vaš stomatology, nakon pregleda i snimka, najbolje posavetovati i reći da li umnjake ostaviti ili ne.

Savete nakon intervencije možete naći u našem postu o vađenju umnjaka.

Sa PRF metodom rana zarasta duplo brže

Pre samog vađenja umnjaka naši stomatolozi sa pacijentima uvek porazgovaraju o benefitima PRF (Platelet-Rich Fibrin – fibrin obogaćen trombocitima) preparata. Iskustva iz prakse svedoče da pacijenti kojima je na ranu aplikovan PRF, mnogo lakše podnose sam postoperativni tok. Rana osetno manje boli, manje je otoka i duplo brže zarasta.

PRF tretman traje 10 minuta i potpuno je bezbolan i siguran, te ne postoji opasnost od kontaminacije. Proces ide tako da se malo venske krvi uzima iz ruke pacijenta, potom se u centrifugi iz krvi izdvaja fibrin obogaćen trombocitima, odnosno faktorima rasta, koji pomažu da rana brže zaceli. PRF preparat se aplikuje na mesto kojem je potrebno zarastanje ili obnavljanje.

Ostavite tuđa iskustva sa strane i verujte svom hirurgu

Na često pitanje pacijenata da li će oteći i koliko, stomatolozi ne mogu da daju univerzalan odgovor. Zarastanje je individualno, ne postoje dva ista umnjaka, pa je samim tim i reakcija tkiva različita. Budite uvereni da vaši hirurzi čine sve ono što je do njih: što manje oslobađaju kosti, prave manji pritisak i traumu tkiva, daju vam injekcije protiv otoka i  hladne obloge za poneti.

Poslednja, ali ne manje bitna stvar, jeste savet da ne slušate tuđa iskustva, ili ako je to bio slučaj, da pokušate da ostavite po strani prethodno loše iskustvo. Naša doktorka hirurg je puna razumevanja, strpljiva, nežna i pacijenti kažu da ima laku ruku.

Radno vreme

Kontakt informacije