Koferdam je tanka guma, uglavnom od lateksa ili silikona, koja se koristi pri raznim stomatološkim intervencijama kako bi se izolovao jedan ili više zuba od ostalih delova usne duplje. 

Danas se upotreba koferdama u stomatologiji sve češće preporučuje, kako zbog olakšanog rada stomatologa, tako i zbog prijatnijeg osećaja i opuštenosti samog pacijenta. 

Kada se odredi broj zuba koji se treba izolovati tokom određene stomatološke intervencije, postavlja se koferdam i učvršćuje metalnim okvirom i kvačicom koji ga fiksiraju za određeno područje. Svrha korišćenja koferdama je da spreči prodor bakterija iz pljuvačke ili mikroorganizama iz usne duplje u kanal korena zuba jer bi se time samo otežao i ugrozio proces lečenja i ozdravljenja zuba. 

Prednosti postavljanja koferdama u stomatologiji

Sve stomatološke intervencije zahtevaju sterilno i suvo radno polje. U svakodnevnoj praksi se koriste razne metode izolacije radnog polja i to primenom retrakcionog konca, celuloznih jastučića i vaterolni, u kombinaciji sa upotrebom sisaljki i saugera. Ovakve metode izolacije omogućavaju relativno suvo radno polje. Međutim, korišćenjem koferdama ostvaruje se apsolutno suvo radno polje i sprečava se njegova kontaminacija pljuvačkom, gingivalnom tečnošću ili krvlju. Koferdam, dakle, štiti da ikakva tečnost dođe u kontakt sa sluzokožom usta, tj. da radno polje ostane suvo, a to doprinosi boljem vezivanju i učvršćivanju kompozita, cementa i lepkova. 

Postavljanje koferdama je značajno i pri izbeljivanju zuba, ugradnji keramičkih inleja i onleja, kao i pri postavljanju faseta. Koferdam, takođe, štiti od vrućih i oštrih instrumenata, pa ne može doći do povrede usne duplje, osigurava bolju preglednost zuba tokom intervencije i štiti disajne puteve pacijenata, odnosno, umnogome smanjuje mogućnost da pacijent udahne i proguta ostatke zuba ili komadiće materijala koji otpadaju prilikom menjanja starih plombi. Pri upotrebi koferdama ni razne štetne hemijske materije, poput žive iz amalgamskih plombi, ne mogu da dođu u kontakt sa usnom dupljom.

koferdam

Postavljanje koferdama ima dosta prednosti. Pored toga što stomatologu omogućava rad u suvoj i sterilnoj sredini, mnogi pacijenti tvrde da se osećaju prijatnije i opuštenije sa koferdamom, posebno kada im stomatolog predoči potencijalne rizike. 

Vrlo je čest slučaj da se pacijenti tokom dužih intervencija zamore, pa teže kontrolišu mišiće jezika. O tome ne treba da brinete sa koferdamom, jer je vaš jezik potpuno izolovan i zaštićen, a možete i slobodno da ga pomerate. Ispod koferdama, takođe, može normalno da se diše i na nos i na usta. 

Brinite o zdravlju svojih zuba! Ukoliko imate ikakvih nedoumica i pitanja, zakažite pregled, a profesionalni tim stomatološke ordinacije Dental Vortex-a će se potruditi da vam ovo iskustvo učini što lagodnijim!

Radno vreme

Kontakt informacije