Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju prilikom dolaska u stomatološku ordinaciju je: koja je razlika između navlake za zube i zubnih krunica? Pitate se šta je bolje za Vas: navlaka za zube ili krunica? Evo nekih od odgovora…

Nedostatak adekvatnih informacija često dovodi do zabuna, a često i do neopravdanih strahova kod pacijenata. Stoga, veoma je bitno da već na samom početku ovog teksta, zauvek stavimo tačku na ovu dilemu. 

Naime, navlake za zube i zubne krunice su jedno te isto.

U nastavku ovog teksta bavićemo se zubnim krunicama, što će podrazumevati i pružanje odgovora na neka od pitanja koja najčešće dovode pacijente u zabunu:

Šta je navlaka za zube?

navlaka za zube i pregled zuba

Navlaka za zube predstavlja jedno od najpouzdanijih rešenja estetske stomatologije današnjice. 

Pored toga što imaju estetsku funkciju, one su od izuzetnog značaja i u funkcionalnom smislu – doprinose pravilnom zagrižaju, čuvaju zubni niz, te su izuzetno otporne, ali istovremeno i udobne za nošenje. 

Krunice u potpunosti prekrivaju zube (mada mogu biti postavljene i na zubne implante), na taj način im vraćajući njihov prvobitan, zdrav i prirodan izgled.

Iako se neretko može čuti kako se navlake za zube koriste kao sinonim za zubne mostove – istina je drugačija.

Naime, zubne navlake zajedno sa zubnim mostovima stvarno predstavljaju fiksne protetske nadoknade.  

Međutim, dok se zubne navlake postavljaju na prethodno pripremljeni zub, ugradnja mostova zahteva nepostojanje  nekih zuba uopšte, jer je njegova primarna uloga da služi kao nadoknada izgubljenih zuba.

Navlaka za zube – vrste

Kada su u pitanju zubne navlake, razlikujemo njihove dve vrste:

  1. Metalokeramičke navlake za zube

Ova vrsta krunica je definitivno najčešće korišćena u stomatologiji. Metalokeramičke navlake za zube su vrsta navlaka koje imaju metalnu bazu – najčešće kobalt-hrom leguru iz koje je izbačen nikl (koji može da izazove alergijsku reakciju kod određenih pacijenata).

Na ovu metalnu osnovu, nanosi se sloj keramike, tako da zub ima maksimalno prirodan izgled, a postojanje metala se ne vidi. Na taj način se postiže dvostruki pozitivan efekat – metal daje čvrstinu i izdržljivost, a keramički sloj estetski prijatan izgled.

2. Bezmetalne navlake za zube

Kao materijal za izradu ovih krunica, najčešće se koristi cirkonijum, i to cirkonijum-keramika, koja za razliku od metalokeramičkih krunica ne može da oboji desni posle određenog vremena.

Bezmetalne navlake za zube, u potpunosti se “stapaju” sa desnima, što izgleda izuzetno prirodno. Osim toga, sa ovom vrstom krunica izbegnute su brojne neprijatnosti poput metalnog ruba (koji može biti vidljiv  kada se  povuku desni vremenom) ili metalnog ukusa (koji neretko stvaraju metalokeramičke zubne navlake).

Sa pojavom ove vrste navlaka, povećane su mogućnosti da zubi izgledaju prirodnije i zdravije. 

Ovi zubi ne prelamaju svetlost na način na koji to čine metalokeramičke navlake, s obzirom na to da one u svom središtu nemaju metalno jezgro koje im onemogućavaju da izgledaju poput pravih zuba.

     3. Privremene navlake za zube

Kao što im već sam naziv kaže – ovo su samo privremene navlake, koje stomatolog postavlja pacijentu nakon brušenja zuba, a dok trajne navlake ne budu gotove.

One štite “ogoljene” zube od spoljašnjih uticaja, a predviđeno je da se nose oko nedelju dana. Postoje i privremene krunice koje se mogu nositi i par meseci u zavisnosti od plana terapije. Izrađuju se od plastike i predstavljaju sjajno estetsko (ali samo privremeno) rešenje.

Koliko “traju” navlake za zube?

Ne postoji unapred određeni rok trajanja zubnih navlaka. S obzirom na to da predstavljaju trajnu protetsku nadoknadu, predviđeno je da izdrže 5- 10 godina. Međutim, uz adekvatnu oralnu higijenu pacijenta, taj period može biti i mnogo duži od toga (ponekad i do 20 godina).

Osim od oralne higijene, trajanje krunica zavisi i od čitavog niza drugih faktora kao što su: iskustvo stomatologa, kvalitet materijala, zagrižaja, genetike i sl. Iako karijes ne može da se stvori na krunici, on ipak može da se stvori na zubu koji se nalazi ispod, što znači da je adekvatno održavanje od ključnog značaja.

Navlaka za zube – nega i održavanje

Kao što je već i pomenuto, od ključnog značaja za dugotrajnost i postojanost zubnih navlaka jeste održavanje adekvatne oralne higijene. Nažalost, mnogi tome ne pridaju značaja, živeći u zabludi o tome kako su im sa postavljanjem krunica zubi trajno zaštićeni.

Međutim, ono o čemu se malo priča, to je činjenica da do upale zuba svakako može doći. U slučaju da, nažalost dođe do razvoja karijesa, upale zubnog nerva ili pojave nekog drugog stomatološkog problema, postoje dva načina njegovog rešavanja

Jedno od rešenja je da se zubne navlake uklone i da se stradali zub leči na taj način. Ili se problem sanira direktno kroz krunicu što je najčešće  slučaj.

odrzavanje-zuba-cetkica-proteza-konac-za-zube-oralna-higijena

Sasvim je jasno da je stomatolog taj koji će vas uputiti da pravilno   održavate  oralnu higijenu sa navlakama za zube. 

U načelu se koriste standardna sredstva za održavanje oralne higijene – četkica i pasta za zube, zubni konac, sredstvo za ispiranje usta… ali osim toga, postoji poseban zubni konac za mostove, odgovarajuće interdentalne četkice, i oralni tuš.

 Ono što je možda i najznačajnije, jesu promene u navikama.

Ukoliko ste ljubitelj grickanja (olovki, noktiju, leda, kao i generalno svega što nije hrana) – pravo je vreme da se zaustavite, jer ove loše navike i te kako znaju negativno da utiču na navlake za zube i njihovo trajanje.

U svakom slučaju, ukoliko se premišljate da li da uložite novac u navlake za zube – naša topla preporuka je da to definitivno učinite jer ćete na taj način uložiti u svoje zdravlje i obezbediti sebi novi, prirodan i lep osmeh!

Radno vreme

Kontakt informacije