Neprijatan zadah – halitoza – podrazumeva neugodan miris koji dolazi iz usta i veliki je problem savremenog čoveka sa kojim se suočava oko 30% svetske populacije. 

Najčešće je vezan za neki zdravstveni problem (patologiju usne duplje), i kod osobe koja se bori sa njim stvara osećaj nelagodnosti praćen gubitkom samopouzdanja. 

Neprijatan zadah iz usta – uzroci

neprijatan-zadah-iz-usta-devojka

Uzroci zbog kojih nastaje neprijatan zadah iz usta mogu biti mnogobrojni.

Kako bi se pronašlo rešenje, od velikog je značaja utvrditi šta izaziva neprijatan zadah, odnosno, koji su njegovi uzroci.

Stoga, kada se primete prvi simptomi, veoma je važno otpočeti potragu za glavnim izazivačem i raditi na njegovom saniranju.

Naime, ogroman broj odraslih ima jutarnji neprijatan zadah. Međutim, taj zadah se lako uklanja pranjem zuba i ispiranjem tečnošću. 

Naime, anaerobne bakterije koje se nalaze u ustima stvaraju sumporna jedinjenja koja imaju neprijatan miris. Jezik predstavlja idealnu podlogu za rast i zadržavanje ovih bakterija, što dovodi do pojave jutarnjeg zadaha. 

Ipak, halitoza predstavlja mnogo veći problem koji se ne može rešiti samo pranjem zuba. Sredstva poput tečnosti za ispiranje, žvakaćih guma i slično, samo privremeno eliminišu ili ublaže neprijatan zadah, a uzrok i dalje ostaje tu. 

Najgore od svega je to što najčešće osoba koja ima neprijatan zadah toga nije ni svesna,

te će najčešće to saznati od drugih ljudi (obično veoma bliskih, koji će joj ukazati na postojanje problema).

Prvi korak: poseta stomatologu

Pre svega, potrebno je otkloniti sve sumnje vezane za usnu duplju kao uzrok. U ovom slučaju, neki od uzročnika mogu biti parodontopatija (oboljenje i povlačenje desni), oštećena plomba, karijes, upala zuba. 

Jedan od najčešćih uzroka je sasvim sigurno nagomilavanje bakterija plaka oko zuba. Ove bakterije “razbijaju” čestice hrane, i tokom ovog procesa – ispuštaju

gasove sa neprijatnim mirisima. 

nerpijatan-zadah-iz-usta-crtez

Ovo je veliki problem koji ne izaziva samo neprijatan zadah, već može dovesti i do nekih drugih stomatoloških tegoba (npr. kvarenje zuba). 

Kao što se može primetiti, prvi korak ka otkrivanju uzroka jeste poseta stomatologu. 

On će pregledati stanje zuba i usne duplje, te utvrditi da li se tu krije problem. 

Ukoliko je problem stomatološke prirode, onda će sasvim sigurno biti lako rešen, a vi ćete biti pošteđeni daljeg odlaska kod drugih lekara.

Drugi korak: preostale analize i pregledi

Ukoliko stomatolog ne otkrije nijedan uzrok u okviru područja usne duplje, uputiće vas na drugog lekara specijalistu, a Vas će očekivati brojne analize i pregledi kojima će se ustanoviti šta je tačno problem. 

Kada je u pitanju neprijatan zadah iz usta, neki od njegovih uzroka koji nisu povezani sa stomatološkim problemima, mogu biti: 

Kod svih navedenih problema, loš zadah može biti alarm upozorenja na ozbiljnost situacije. Stoga, nemojte zanemariti neprijatan zadah jer ponekad adekvatna reakcija na vreme može spasiti brojnih muka. 

Lečenje neprijatnog zadaha

Kada je u pitanju neprijatan zadah iz usta, njegovo lečenje će zavisiti od uzroka. Srećom, ovaj problem se može brzo i lako izlečiti uz adekvatnu terapiju i poštovanje lekarskih saveta. 

lečenje-neprijatnog-zadaha-dečko-drži-pastu-i-četkicu-za-zube

Ukoliko je uzrok neprijatnog zadaha neadekvatna oralna higijena, u tom slučaju će redovno pranje zuba i korišćenje tečnosti za ispiranje i zubnog konca biti od najveće pomoći i dati najbolje rezultate.

U slučaju da je uzrok stomatološke prirode – vaš zubar će tačno utvrditi gde je problem i odrediti način lečenja. 

Problemi ovakve vrste se veoma brzo rešavaju, jer bolesne desni u kratkom vremenskom periodu reaguju na terapiju. 

Međutim, ukoliko se radi o nekom problemu koji zahteva uključivanje nekog drugog lekara specijaliste, lečenje može da potraje, jer je pre svega potrebno da se ustanovi u čemu je tačno uzrok. 

Tek kada se to dogodi i kada se obave svi neophodni pregledi i analize, pristupa se adekvatnoj terapiji, nakon koje nestaje i neprijatan zadah iz usta. 

Ne postoji konkretan lek za ovaj problem, jer on nastaje kao posledica nekog drugog, već postojećeg, problema. 

Neprijatan zadah – prevencija

Pojava neprijatnog zadaha se može sprečiti, a najveću ulogu u ovom slučaju igra adekvatna oralna higijena – pre svega pranje zuba, jezika i desni svakodnevno, najmanje 2x dnevno, kao i korišćenje zubnog konca i tečnosti za ispiranje usta, uz redovnu posetu stomatologu (najmanje 2 puta godišnje). 

Osim toga (naročito u slučaju ako imate problem sa suvim ustima koja izazivaju neprijatan zadah), veći unos vode će podstaći lučenje pljuvačke i umanjiti neprijatne mirise. 

Uz to, ne bi bilo loše koristiti žvake i bombone bez šećera, koje će sprečiti nastanak zubnog plaka. Postoje i posebni gelovi za suva usta. 

Ukoliko se neprijatan zadah pojavi u kombinaciji sa nekim drugim simptomima poput otečenih/bolnih desni ili klimavih zuba – obavezno se javite svom stomatologu! On će vas uputiti na drugog lekara ukoliko za tim ima potrebe.

Radno vreme

Kontakt informacije