Parodontopatija – pošast koja tiho razara

Parodontopatija – pošast koja tiho razara

Parodontopatija je medicinsko stanje koje nastaje kao posledica hronične upale desni, parodoncijuma i okolne kosti. Deli neke simptome sa bolešću desni, ali, za razliku od prethodnog, nije ograničen samo na to područje.

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija je oboljenje koje zahvata potporni aparat zuba, tj. tkiva koje okružuje zub i daje mu stabilnost. Danas veliki deo stanovništva ima parodontopatiju i posle karijesa svakako je najčešće oboljenje usne duplje. Vremenom dovodi do potpunog razaranja potpornog aparata, a kada se to desi zub gubi svoju stabilnost, počinje da se klati i na kraju dolazi do gubitka zuba. Jedan od najvećih problema i razlog zbog kojeg se pacijenti kasno jave kod stomatologa je odsustvo bola. Bol se javlja kada je parodontopatija uveliko uznapredovala i kada je došlo do pojave komplikacija. Upravo zbog toga su neophodni redovni pregledi na šest meseci kako bi stomatolog na vreme primetio početak parodontopatije i na vreme zaustavio njenu progresiju.

Koji su uzroci parodontopatije?

Parodontopatija je najčešce posledica prisustva dentalnog plaka i zubnog kamenaca u ustima. Dentalni plak je lepljiva masa koja se stvara na zubima uglavnom kao posledica ostataka od hrane i loše oralne higijene. U njen sastav ulaze bakterije i njihovi produkti endotoksini (štetne materije) koji izazivaju zapaljenje desni. Ako se upala ne zaustavi, to dalje dovodi do resorpcije, tj. gubitka kosti, pojave paradontalnih džepova i kasnije potpunog razaranja paradontalnog tkiva i ispadanja zuba. Zubni kamenac ječvrsta naslaga na zubima i nastaje kada se dentalni plak meša sa solima i mineralima iz pljuvačke. Kamenac stvara mesta na kojima se nakuplja plak koji je skoro nemoguće ukloniti. Pored toga, kamenac će vršiti pritisak na desni i dodatno podstaći njeno povlačenje. 

Osim plaka i kamenca na razvoj parodontopatije utiču: pušenje, loši protetski radovi, neka sistemska oboljenja (npr. dijabetes), anomalije oblika i položaja zuba, genetika, upotreba nekih lekova.

U zavisnosti od uzroka postoje tri kliničke forme parodontopatije, a to su parodontitis, nekrozni parodontitis i parodontitis kao manifestacija sistemskih oboljenja.

Paradontopatija

Simptomi i lečenje parodontopatije

Glavni simptom parodontopatije je jako krvarenje nakon pranja zuba ili upotrebe zubnog konca. Sve počinje zbog nastanja akumulacije bakterijskog plaka na površini zuba. Bakterijski plak je ekološki biofilm koji se sastoji od mnogih vrsta bakterija. Poznata su četiri stadijuma:

  • Prvi (Prodromalni) stadijum u razvitku parodontopatije predstavlja upala desni (gingivitis). Iako je upala desni zasebno oboljenje, ona predstavlja najavu parodontopatije. Simptomi za ovo oboljenje su uvećane, otečene i crvene desni koje krvare prilikom pranja zuba. Ukoliko tokom pranja zuba (ili nekog sličnog mehaničkog pritiska na desni) primetite krvarenje desni, onda je to znak da bi trebalo da se javite stomatologu. Terapija u tom slučaju podrazumeva uklanjanje dentalnog plaka i zubnog kamenca uz obuku o pravilnom održavanju oralne higijene. U Dental Vortexu svakog pacijenta obučavamo ispravnoj tehnici pranja zuba, i  individualno prilagođavamo upotrebu pomoćnih sredstava (konac za zube, interdentalne četkice, waterpik-oralni tuš, itd.) za oralnu higijenu.
  • Drugi (početni) stadijum odlikuju slični simptomi kao i kod upale desni. Međutim, ono što ukazuje da je gingivitis prerastao u paradontopatiju je učestalije pojavljivanje pomenutih simptoma, pojava parodontalnih džepova, kao i pojava nekih novih poput osećaja trnjenja ili pečenja desni i osećaja prisustva stranog tela između zuba. Pored navedenog je moguća pojava neprijatanog zadaha iz usta. Ipak, tada se još može smatrati da je oboljenje u početnom stadijumu, pa se lečenje može obaviti na jednostavan i lak način kao i u slučaju gingivitisa i obradom parodontalnih džepova. Poželjno je ponekad, ukoliko stomatolog proceni da za tim ima potrebe, obradu parodontalnih džepova upotpuniti lokalnim antibioticima u vidu gelova i/ili dentalnim laserom.
    Uz lokalnu aplikaciju  gela  nema neželjenih dejstva sistemskih antibiotika. Gel ima produženo dejstvo 7-12 dana. Dentalni laser ima antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo i na potpuno bezbolan način uklanja bakterije iz parodontalnih džepova. Takođe, laser doprinosi pripajanju desni za zube što sprečava pojavu novih džepova i produžava efekat terapije. Iz tog razloga se danas i smatra najsavremenijim pristupom lečenja parodontopatije. Naša ordinacija pruža mogućnost laserske terapije, uz koji, kao i uz pojačanu oralnu higijenu pacijent može u potpunosti zaustaviti razvitak parodontopatije u ovom stadijumu.
  • Na treći (manifestni) stadijum ukazuje povlačenje desni. Vidljiva pojava gde se desni toliko povuku da koren zuba postane ogoljen. Javlja se osetjivost zuba na različite nadražaje. Povlačenjem desni i kosti oko zuba, zubi takođe gube potporu, pa može doći do labavljenja. Ovaj stadijum znači da je parodontopatija već uznapredovala, a lečenje je prilično otežano. Terapija u ovom stadijumu moguća je jedino hirurškom intervencijom (režanj operacijom). Džepovima se obzirom na stepen destrukcije i povlačenja kosti više ne može pristupiti konzervativno, nego je potrebno hirurškim putem očistiti džepove i kost oko zuba. Izgubljenu kost u tom slučaju nadoknađujemo veštačkom kosti, a zarastanje ubrzavamo PRF preparatima dobijenim iz krvi pacijenta i na taj način zubima vraćamo izgubljenu stabilnost.
  • Četvrti (terminalni) stadijum je krajnji stadijum kod kojeg se vilična kost u velikoj meri povukla, zubi se više ne mogu sačuvati i dolazi do njihovog gubitka. U ovom stadijumu na žalost zubu nema pomoći. Protetika u ovom slučaju može pružiti makar neku utehu pacijentu.

Parodontopatija je oboljenje koje se ne može u potpunosti izlečiti, ono se ipak može zaustaviti ukoliko se na vreme primete simptomi. Cilj terapije je da se bolest zaustavi što ranije, kako bi stepen destrukcije i šteta po zdravlje zuba bila što manja. Nakon  dijagnoze parodontopatije i terapije jako su bitne redovne kontrole.

Stomatološka ordinacija Dental Vortex pruža terapiju za sve stadijume ovog oboljenja, prateći najnovije protokole lečenja. Stoga, slobodno pozovite i zakažite pregled.