Parodontopatija je medicinsko stanje koje nastaje kao posledica hronične upale desni, parodoncijuma i okolne kosti. Deli neke simptome sa bolešću desni, ali, za razliku od prethodnog, nije ograničen samo na to područje.

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija je oboljenje koje zahvata potporni aparat zuba, tj. tkiva koje okružuje zub i daje mu stabilnost. Danas veliki deo stanovništva ima parodontopatiju i posle karijesa svakako je najčešće oboljenje usne duplje. Vremenom dovodi do potpunog razaranja potpornog aparata, a kada se to desi zub gubi svoju stabilnost, počinje da se klati i na kraju dolazi do gubitka zuba. Jedan od najvećih problema i razlog zbog kojeg se pacijenti kasno jave kod stomatologa je odsustvo bola. Bol se javlja kada je parodontopatija uveliko uznapredovala i kada je došlo do pojave komplikacija. Upravo zbog toga su neophodni redovni pregledi na šest meseci kako bi stomatolog na vreme primetio početak parodontopatije i na vreme zaustavio njenu progresiju.

Koji su uzroci parodontopatije?

Parodontopatija je najčešce posledica prisustva dentalnog plaka i zubnog kamenaca u ustima. Dentalni plak je lepljiva masa koja se stvara na zubima uglavnom kao posledica ostataka od hrane i loše oralne higijene. U njen sastav ulaze bakterije i njihovi produkti endotoksini (štetne materije) koji izazivaju zapaljenje desni. Ako se upala ne zaustavi, to dalje dovodi do resorpcije, tj. gubitka kosti, pojave paradontalnih džepova i kasnije potpunog razaranja paradontalnog tkiva i ispadanja zuba. Zubni kamenac ječvrsta naslaga na zubima i nastaje kada se dentalni plak meša sa solima i mineralima iz pljuvačke. Kamenac stvara mesta na kojima se nakuplja plak koji je skoro nemoguće ukloniti. Pored toga, kamenac će vršiti pritisak na desni i dodatno podstaći njeno povlačenje. 

Osim plaka i kamenca na razvoj parodontopatije utiču: pušenje, loši protetski radovi, neka sistemska oboljenja (npr. dijabetes), anomalije oblika i položaja zuba, genetika, upotreba nekih lekova.

U zavisnosti od uzroka postoje tri kliničke forme parodontopatije, a to su parodontitis, nekrozni parodontitis i parodontitis kao manifestacija sistemskih oboljenja.

Paradontopatija

Simptomi i lečenje parodontopatije

Glavni simptom parodontopatije je jako krvarenje nakon pranja zuba ili upotrebe zubnog konca. Sve počinje zbog nastanja akumulacije bakterijskog plaka na površini zuba. Bakterijski plak je ekološki biofilm koji se sastoji od mnogih vrsta bakterija. Poznata su četiri stadijuma:

Parodontopatija je oboljenje koje se ne može u potpunosti izlečiti, ono se ipak može zaustaviti ukoliko se na vreme primete simptomi. Cilj terapije je da se bolest zaustavi što ranije, kako bi stepen destrukcije i šteta po zdravlje zuba bila što manja. Nakon  dijagnoze parodontopatije i terapije jako su bitne redovne kontrole.

Stomatološka ordinacija Dental Vortex pruža terapiju za sve stadijume ovog oboljenja, prateći najnovije protokole lečenja. Stoga, slobodno pozovite i zakažite pregled.

Radno vreme

Kontakt informacije