Poznato je da zubi u trudnoći mogu zadati trudnicama poprilično muka. Stvaranje karijesa, krvarenje i upala desni, zubobolja… samo su neki od problema koji se veoma često javljaju u ovom periodu. Zbog toga, često se misli da je upravo trudnoća glavni uzrok propadanja i gubitka zuba. Međutim, ovo uverenje je u potpunosti pogrešno! Trudnoća nije i ne može biti osnovni razlog nastanka ovih problema.

Ukoliko ste trudnica koja ima problema sa zubima u trudnoći – u ovom tekstu ćete pronaći sve što je potrebno da znate kako biste uspešno prepoznali i rešili stomatološke probleme u trudnoći.

poklon-za-trudnice

Zubobolja u trudnoći – uzroci

Zubobolja u trudnoći predstavlja relativno čestu pojavu, zbog čega mnoge žene pomisle da su njeni glavni uzroci fiziološke promene koje se javljaju u tom periodu. 

Međutim, ovo nije tačno. Sama trudnoća nikako ne utiče direktno na pojavu stomatoloških problema.

Zapravo, glavni uzroci su hormonski disbalans i loša oralna higijena.

Najčešći razlog zbog kog se javljaju kvarni zubi u trudnoći, koji izazivaju zubobolju, jeste karijes

Sa druge strane, najčešći “krivac” za nastanak karijesa je šećer. Žene u toku trudnoće imaju snažnu potrebu za slatkišima – što je u potpunosti normalna pojava, ali koja ujedno može da poveća opasnost od nastanka i razvoja karijesa.

Upravo zbog toga je neophodno obratiti posebnu pažnju na oralnu higijenu. Redovno pranje zuba će u velikoj meri sprečiti da se kvarni zubi u trudnoći pojave, a samim tim će se umanjiti i opasnost od zubobolje. 

U najmanju ruku, preporuka je da se usta ispiraju vodom nakon svakog konzumiranja hrane.

Pored potrebe za slatkišima, jutarnja mučnina koja se javlja u trudnoći takođe može uticati na zube jer kiselina iz želuca može značajno oštetiti zubnu gleđ. 

Preporuka za trudnice je da ne peru zube odmah nakon povraćanja, već samo da ispiraju usta vodom kako bi se sprečilo dodatno oštećivanje zubne gleđi. Tek nakon sat vremena, zubi se mogu oprati pastom i četkicom.

zubi-u-trudnoci

Upala desni u trudnoći

Gingitvitis ili upala desni u trudnoći, predstavlja još jedan problem koji je veoma čest kod trudnica. Uzrok tome može biti hormonski disbalans. Zbog nestabilnog nivoa hormona, zubi u trudnoći mogu postati osetljiviji na bakterije, te podložniji njihovom negativnom uticaju.

S obzirom na to da se bakterije nalaze u dentalnom plaku, onda je i za ovaj problem jedno rešenje – redovna i pravilna oralna higijena. Redovnim pranjem zuba, upotrebom zubnog konca i interdentalnih četkica, plak se uklanja, a zajedno sa njim i potencijalna upala desni u trudnoći.

Kada je u pitanju upala desni u trudnoći, njeni simptomi su crvene i otečene desni, a nekad može doći i do njihovog krvarenja. Ovo krvarenje ne mora da bude opasno, s obzirom na to da upala desni ne predstavlja veliki problem. 

Međutim, ukoliko se ne leči, ona može da preraste u paradontopatiju, koja predstavlja jedno ozbiljno oboljenje potpornog zubnog aparata. Zbog toga, od velike je važnost primetiti otok zuba u trudnoći i upalu desni na vreme, i javiti se stomatologu.

trudnica-mazi-stomak

Da li se i na koji način leče zubi u trudnoći?

Jedan od mitova je i taj da se zubi ne mogu lečiti u toku trudnoće. Ovo često dovodi do toga da trudnice nijednom ne posete stomatologa u tom periodu. 

Najviše nedoumica oko štetnosti stomatoloških tretmana tokom trudnoće, izazivaju anestezija u trudnoći i snimanje zuba u trudnoći.

Anestezija u trudnoći

Lokalna anestezija koja se koristi prilikom pojedinih stomatoloških intervencija – apsolutno nije štetna za trudnicu ili za bebu. Prema tome, u potpunosti je dozvoljeno da se koristi anestezija u trudnoći. Ukoliko je potrebno popravljanje ili vađenje zuba u trudnoći, to se bez ikakvih kontraindikacija može učiniti uz korišćenje anestezije.

Savet je da se bilo kakve intervencije (vađenje zuba u trudnoći, popravljanje i sl.) vrše u drugom tromesečju trudnoće. Prvo tromesečje bi trebalo izbegavati jer se u tom periodu plod najintenzivnije razvija. Sa druge strane, u poslednjim mesecima trudnoće, mogu postojati poteškoće prilikom izvršavanja intervencija zbog veličine stomaka trudnice. 

U ovom periodu, stomatološka stolica može biti  neudobna za buduće mame, stoga stomatolozi moraju biti posebno pažljivi.

Jedino se ne savetuje izbeljivanje zuba tokom trudnoće.

Snimanje zuba u trudnoći

Preporučljivo je izbegavati snimanje zuba u trudnoći, koliko god je to moguće.

Ukoliko je snimanje ipak neizbežno, onda je preporučljivo da se ono obavlja posle 12. nedelje trudnoće, uz sve neophodne mere bezbednosti.

Kako ublažiti bol zuba u trudnoći?

Ukoliko ste trudnica koja ima zubobolju, pre nego što uzmete neko od sredstava za ublažavanje bolova – konsultujte se sa svojim stomatologom. Međutim, postoje i neki prirodni načini za ublažavanje bolova, iako nažalost ne i za njihovo trajno uklanjanje.

Kada se upala desni u trudnoći ipak javi, uvek možete da pribegnete prirodnim sredstvima ublažavanja bolova. Jedno od takvih sredstava je i ispiranje usne duplje čajem

Čajevi koji imaju umirujuće dejstvo su oni od kamilice, žalfije ili nevena.

Prilikom čišćenja zuba, pokušajte da koristite meke četkice kao i gelove za masažu i negu desni.

Trudnoća ne utiče na zube, ali problemi sa zubima mogu da utiču na trudnoću

Kao zaključak prethodno rečenog možemo još jednom naglasiti da samo stanje trudnoće ne utiče na probleme sa zubima. Zubi se kod trudnica neće sami od sebe kvariti i ispadati, a upala desni se neće sponatano javiti. 

Istina je da trudnoća može posredno biti odgovorna za probleme sa zubima zbog hormonskog disbalansa, ali za sve probleme postoji jednostavno rešenje: redovno i pravilno održavanje oralne higijene.

Sa druge strane, javljanje infekcija ili oboljenja poput paradontopatije mogu imati negativan uticaj na trudnoću ili bebu. Zabeleženo je da zbog oralnih problema može doći do preranog porođaja ili do premale težine novorođenčadi. 

Zbog toga je održavanje oralne higijene i poseta stomatologu bar dva puta tokom trudnoće veoma važno i oslikava odgovorno ponašanje trudnice.

Besplatna je usluga uklanjanje zubnog kamenca ili poliranje zuba za sve trudnice.

Za  zdrave zube u trudnoći i više korisnih saveta o pravilnoj oralnoj higijeni trudnica i nezi  prvih zuba bebe posetite stomatološku ordinaciju Dental Vortex.

Radno vreme

Kontakt informacije